Rogaliki francuskie z boczkiem i śliwką

Rogaliki francuskie z boczkiem i śliwką

W ostatnią niedzielę spędziłam pół dnia bardzo pracowicie, lepiąc rogaliki z tego przepisu dla mojego syna do szkoły, z okazji dnia kobiet. Było tego sporo, bo musiałam zaopatrzyć całą klasę, niedużą co prawda, ale jednak trochę tego mi wyszło. Część nadziewałam dżemem, a część nutellą. Ciasto zrobiłam mniej słodkie, z zamiarem nadziania części boczkiem i suszoną śliwką, ale oczywiście okazało się, że ciasta mi zabrakło. A taką miałam ochotę na te rogaliki z boczkiem! Przypomniało mi się jednak, że posiadam w zamrażarce jeszcze dwa płaty ciasta francuskiego, czekające na wykorzystanie. Postanowiłam więc ich użyć i efekt okazał się bardzo smakowity.

Składniki:

mrożone ciasto francuskie

100 g boczku, bardzo cienko pokrojonego

suszone śliwki

żółtko do posmarowania

Rozmroź ciasto, rozwałkuj je lekko, podsypując mąką (najlepiej, żeby płaty ciasta były cieniutkie). Wykrawaj spore trójkąty, nakładaj na nie plaster boczku oraz suszoną śliwkę, zwijaj od podstawy i formuj rogaliki. Posmaruj je rozbełtanym żółtkiem i piecz przez 20 minut w 220 stopniach.

Zdjęcie - Rogaliki francuskie z boczkiem i śliwką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów