Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym

Polędwiczka wieprzowa w sosie  żurawinowym

Przepis na tę polędwiczkę we wspaniałym, żurawinowym sosie posiadam od dawna ale zrobiłam ją po raz pierwszy dopiero kilka dni temu. I jak to zazwyczaj bywa, to co tak długo odwlekane okazało się przepyszne. Mięso wyszło super kruche a sos dzięki żurawinom lekko słodkawy. Wspaniale smakuje z ryżem.

Zdjęcie - Polędwiczka wieprzowa w sosie  żurawinowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 słodka polędwiczka wieprzowa
  • 3 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • pół słoiczka żurawin do mięsa 
  • 3 łyżki octu balsamicznego 

Masło rozgrzać na patelni. Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem i zrumienić  na maśle ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć kilka minut. Wlać bulion, dodać żurawiny i ocet. Dusić na wolnym ogniu do miękkości polędwiczki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów