Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowym
Przepis na tę polędwiczkę we wspaniałym, żurawinowym sosie posiadam od dawna ale zrobiłam ją po raz pierwszy dopiero kilka dni temu. I jak to zazwyczaj bywa, to co tak długo odwlekane okazało się przepyszne. Mięso wyszło super kruche a sos dzięki żurawinom lekko słodkawy. Wspaniale smakuje z ryżem.
Składniki:
- 1 słodka polędwiczka wieprzowa
- 3 łyżki masła
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu
- pół słoiczka żurawin do mięsa
-
3 łyżki octu balsamicznego
Masło rozgrzać na patelni. Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem i zrumienić na maśle ze wszystkich stron. Dodać cebulę i smażyć kilka minut. Wlać bulion, dodać żurawiny i ocet. Dusić na wolnym ogniu do miękkości polędwiczki.
Smacznego:)