Jajka faszerowane w skorupce ze szczypiorem
Uwielbiam jajka w każdej postaci, najzwyklejsze gotowane z majonezem lub sosem tatarskim, smażone na przeróżne sposoby i faszerowane, na zimno czy na ciepło, żadnymi nie pogardzę. Jajka faszerowane w skorupce smakują nie wybornie nie tylko na śniadanie wielkanocne, ale również na co dzień z dodatkiem chrupiącego pieczywa , prawdziwego masła i pomidora. Polecam gorąco!
Składniki:
10 jajek
6 -7 łyzeczek gęstej śmietany
mnóstwo szczypioru z dymki
odrobina startego masła
sól, pieprz
olej do smażenia
opcjonalnie:
bułka tarta
natka pietruszki
Jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż wraz ze skorupkami ostrym nożem. Delikatnie wyjmujemy zawartość małą łyżeczką do miski. Jajka rozdrabniamy dokładnie widelcem (można je również zmiksować). Do masy dodajemy drobno posiekany szczypiorek i ew. natkę, śmiatanę, ścieramy odrobinę masła, doprawiamy do smaku. Skorupki wypełniamy masą, lekko dociskamy, "maczamy" od strony farszu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno.
smacznego!