Jajka faszerowane w skorupce ze szczypiorem

Jajka faszerowane w skorupce ze  szczypiorem

Uwielbiam jajka w każdej postaci, najzwyklejsze gotowane z majonezem lub sosem tatarskim, smażone na przeróżne sposoby i faszerowane, na zimno czy na ciepło, żadnymi nie pogardzę. Jajka faszerowane w skorupce smakują nie wybornie nie tylko na śniadanie wielkanocne, ale również na co dzień z dodatkiem chrupiącego pieczywa , prawdziwego masła i pomidora. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Jajka faszerowane w skorupce ze  szczypiorem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

10 jajek

6 -7 łyzeczek gęstej śmietany

mnóstwo szczypioru z dymki

odrobina startego masła

sól, pieprz

olej do smażenia

opcjonalnie:

bułka tarta

natka pietruszki


Jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż wraz ze skorupkami ostrym nożem. Delikatnie wyjmujemy zawartość małą łyżeczką do miski. Jajka rozdrabniamy dokładnie widelcem (można je również zmiksować). Do masy dodajemy drobno posiekany szczypiorek i ew. natkę, śmiatanę, ścieramy odrobinę masła, doprawiamy do smaku. Skorupki wypełniamy masą, lekko dociskamy, "maczamy" od strony farszu w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Podajemy na ciepło lub zimno.

smacznego!

Kategorie przepisów