Śledzie z suszonymi pomidorami
Wspaniała przekąska! Chyba jeszcze nigdy dotąd nie robiłam tak aromatycznych śledzi. Przepis znalazłam na blogu Magdy. Polecam gorąco!
Składniki:
400-500g filetów śledziowych
2 duże lub 4 małe cebule
słoik suszonych pomidorów
majeranek, pieprz i ew.sól
3/4 szklanki oleju
Śledzie wymoczyć , a następnie pokroić w dzwonka.
Cebulę obrać i pokroić w krążki i zeszklić na odrobinie oleju.
Do miski wrzucić sledzie, dodać przestudzoną cebulę, pomidory pokrojone wraz z zalewą, olej, doprawić majerankiem (ok. 2łyżki), pieprzem i ew. solą. Wszystko dokładnie wymieszać, przełozyć do słoika i szczelnie zamknąć. Najlepiej smakują po dwóch dniach.
Smacznego!