Śledzie a la Milanówek

Śledzie a la  Milanówek

 I znowu propozycja z książki Hanny Szymanderskiej "Wigilia". Tym razem śledzie w słodko - kwaśnym sosie. Pycha!

Zdjęcie - Śledzie a la  Milanówek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

50 dag filetów śledziowych

2 łyżki cukru

ćwierć szklanki oleju

3 -4 łyżki octu

3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego

30 dag cebuli

2 - 3 zierenka ziela angielskiego

liść laurowy

kilka zierenek gorczycy

ew, listki sałaty i natka pietruszki do ozdoby

 

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć mieszając. wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia dodać gorczycę, wystudzić. wymoczone i pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni. w lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni. Przed podaniem ułożyć, na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki.

Smacznego!

 

Przepis ten jest moją drugą propozycja w ramach zabawy

Zdjęcie - Śledzie a la  Milanówek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów