Śledzie a la Milanówek
I znowu propozycja z książki Hanny Szymanderskiej "Wigilia". Tym razem śledzie w słodko - kwaśnym sosie. Pycha!
Składniki:
50 dag filetów śledziowych
2 łyżki cukru
ćwierć szklanki oleju
3 -4 łyżki octu
3 - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
30 dag cebuli
2 - 3 zierenka ziela angielskiego
liść laurowy
kilka zierenek gorczycy
ew, listki sałaty i natka pietruszki do ozdoby
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę, dodać cukier i chwilę smażyć mieszając. wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy, wymieszać i dusić kilkanaście minut, zdjąć z ognia dodać gorczycę, wystudzić. wymoczone i pokrojone na kawałki śledzie układać w słoiku warstwami, każdą przekładając ostudzonym sosem. zamknąć, wstawić do lodówki na 2-3 dni. w lodówce śledzie mogą stać ok. 2 tygodni. Przed podaniem ułożyć, na liściach sałaty i udekorować natką pietruszki.
Smacznego!
Przepis ten jest moją drugą propozycja w ramach zabawy