Cebulniaczki podlaskie

Cebulniaczki  podlaskie

Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Doskonałe zarówno jako przekąska w zwykły dzień, do herbaty, piwa czy wina, lub jako dodatek do wigilijnej zupy grzybowej albo czerwonego barszczu, jak również jako sylwestrowa przekąska. Polecam! 

Zdjęcie - Cebulniaczki  podlaskie  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ciasto:

 4 szklanki mąki,

jajko,

2 łyżki cukru,

 sól, u mnie 1,5 łyżeczki,

5-6 łyżek śmietany,

2 deko drożdży 

 roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny.

Zagnieść ciasto.

Farsz: 

cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, vegetę, pieprz

Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.

 

Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę wesołego i smacznego sylwestra, a także wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

 

Kategorie przepisów