Cebulniaczki podlaskie
Malutkie drożdżowe bułeczki nadziewane lekko smażoną cebulą. Pyszne, kruche, rozpływające się w ustach. Doskonałe zarówno jako przekąska w zwykły dzień, do herbaty, piwa czy wina, lub jako dodatek do wigilijnej zupy grzybowej albo czerwonego barszczu, jak również jako sylwestrowa przekąska. Polecam!
Ciasto:
4 szklanki mąki,
jajko,
2 łyżki cukru,
sól, u mnie 1,5 łyżeczki,
5-6 łyżek śmietany,
2 deko drożdży
roztopiona, lekko ciepła 1 kostka margaryny.
Zagnieść ciasto.
Farsz:
cebulę (ilość dowolna) przysmażyć lekko na tłuszczu (tylko lekko ją zmiękczyć, a nie smażyć na złoto), dodać do niej przyprawy – pieprz, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy, vegetę, pieprz
Kółeczka z ciasta wyciąć za pomocą szklanki, wypełnić farszem i uformować małe kuleczki. Posmarować je z wierzchu żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec około 15 minut aż uzyskają złoty kolor.
Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę wesołego i smacznego sylwestra, a także wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!