Gulasz segedyński

Gulasz  segedyński

Na ten gulasz od dawna miałam ochotę więc wreszcie doczekał sie swojej kolejki. Kwaśny samk kiszonej kapusty zdecydowanie nadaje charakteru tej potrawie no i o czywiście nie można zapomnieć o kminku, który idealnie współgra z kapustą. Danie zdecydowanie do powtórki:)

Zdjęcie - Gulasz  segedyński  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 40 dag karkówki wieprzowej
  • 20 dag cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 40 dag kapusty kiszonej
  • 1 łyżka kminku
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki papryki w proszku
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g kwaśnej śmietany

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. W dużym rondlu rozpuścić masło, włożyć kawałki mięsa, na ostrym ogniu mocno zrumienić ze wszystkich stron. Mięso wyjąć łyżką cedzakową, a na tłuszcz po smażeniu wsypać cebulę i czosnek, zeszklić, często mieszając. Kapustę rozdzielić widelcem, ewentualnie pokroić dodać do cebuli z czosnkiem. Wymieszać, doprawić kminkiem, solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Do warzyw dodać obsmażone mięso, wlać bulion. Składniki wymieszać, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 min. Paprykę przekroić, usunąć gniazdo nasienne, strąk opłukać i pokroić na duże kawałki. Dodać do gulaszu, wymieszać i dusić jeszcze do miękkości papryki. Gotowe danie doprawić sola i pieprzem. Pyszne z dodatkiem ziemniaków puree.

Smacznego:)

Kategorie przepisów