Śledzie z grzybami

Śledzie z  grzybami

Co prawda do świąt pozostało jeszcze troche czasu, ale ja już szukam i wypróbowuję nowe przepisy na sledzie i świateczne ciasta.

Śledzie z grzybami to nezwykle aromatyczna i smaczna zakąska. Mam nadzieję, że w tym roku uświętnia wiele kolacji wigilijnych(i nie tylko!). Polecam gorąco!

Zdjęcie - Śledzie z  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

/źródło: Coś niecoś/

Śledzie z grzybami

Składniki:

  • 1 kg sledzi
  • garść (ok. 35 - 40g) grzybów suszonych (kapelusze)
  • pieprz i ew. sól
  • 2 - 3 duże cebule
  • koncentrat pomidorowy  do smaku

 

Grzyby zalać ciepłą wodą, dokładnie wymyć. Opłukać, zalać znowu cieplą,  świeżą wodą. Po ok. 2 godzinach moczenia, ugotować je w tej samej wodzie. W trakcie gotowania doprawić pieprzem i leciutko posolić. Grzyby odcedzić, pokroić w paseczki, natomiast wywar zachować. Zezłocić na oleju cebulę pokrojoną w piórka, zmieszać z grzybami. Kilka łyżek wywaru wymieszać z koncentratem pomidorowym (ok. 1 łyzki ), zalać powstałym sosem cebulę i grzyby tak, by były przykryte. Przestudzić. Śledzie wymoczyć , pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, zalać ostudzonym sosem i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni lub chociaż kilka godzin przed planowana konsumpcją.

Zdjęcie - Śledzie z  grzybami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego:-)

Kategorie przepisów