Śledzie z grzybami
Co prawda do świąt pozostało jeszcze troche czasu, ale ja już szukam i wypróbowuję nowe przepisy na sledzie i świateczne ciasta.
Śledzie z grzybami to nezwykle aromatyczna i smaczna zakąska. Mam nadzieję, że w tym roku uświętnia wiele kolacji wigilijnych(i nie tylko!). Polecam gorąco!
/źródło: Coś niecoś/
Śledzie z grzybami
Składniki:
- 1 kg sledzi
- garść (ok. 35 - 40g) grzybów suszonych (kapelusze)
- pieprz i ew. sól
- 2 - 3 duże cebule
- koncentrat pomidorowy do smaku
Grzyby zalać ciepłą wodą, dokładnie wymyć. Opłukać, zalać znowu cieplą, świeżą wodą. Po ok. 2 godzinach moczenia, ugotować je w tej samej wodzie. W trakcie gotowania doprawić pieprzem i leciutko posolić. Grzyby odcedzić, pokroić w paseczki, natomiast wywar zachować. Zezłocić na oleju cebulę pokrojoną w piórka, zmieszać z grzybami. Kilka łyżek wywaru wymieszać z koncentratem pomidorowym (ok. 1 łyzki ), zalać powstałym sosem cebulę i grzyby tak, by były przykryte. Przestudzić. Śledzie wymoczyć , pokroić na kilkucentymetrowe kawałki, zalać ostudzonym sosem i odstawić do lodówki na 2 - 3 dni lub chociaż kilka godzin przed planowana konsumpcją.
Smacznego:-)