Bardzo smaczna i znana surówka, której chyba specjalnie przedstawiać nie trzeba. Korzystałam z przepisu Dorotuś. Życzę wszystkim smacznego i miłego, słonecznego weekendu:)
Takie kotleciki sprawdzą sie na wszelkich imprezach dzieciących. Oryginalny wygląd z pewnością zachęci niejednego niejadka do spróbowania. A spróbować warto. Smakują pysznie - choć według mnie tylko na zimno - a dodatkowym plusem jest to, że nie są tłuste. Polecam!
Dopiero co zakończyłam sesje na studiach i mam bardzo intensywny okres wykonywania milionów rzeczy, które odkładałam przez ostatni miesiąc. Niemniej nie mogłam już doczekać się zrobienia prawdziwego domowego deseru. Miałam jednak jedyne 20minut przed wyjściem z domu. Okazuje się, że to wystarczy. Pyszny, delikatny bardzo kremowy sernik. Uwielbiam truskawki, więc na nie padł wybór ale z pewnością można je zastąpić każdym innym owocem i sernik będzie równie rewelacyjny. Bardzo polecamJ
Faszerowane cukinie to doskonale danie na lekki obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej nadają się do tego młode owoce, które nie mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie
Mmm... Mówię Wam - poezja. Całość rewelacyjnie ze sobą współgra, bazylia i tymianek podkreślają smak słodkich pomidorków, a delikatna masa spaja wszystko w obiad niemal idealny
Prosta, szybka i smaczna. Czego chcieć więcej? Jedynym pracochłonnym zajęciem przy jej wykonaniu jest starcie jabłek, reszta zajmuje przysłowiowe 5 minut :) Szczerze powiedziawszy, nie wierzyłam, że z tego przepisu coś wyjdzie. No bo jak..bez jajek? Bez miksera? Takie po prostu wrzucenie suchych składników i przełożenie ich jabłkami? Niemożliwe.. A jednak, udało się i to całkiem fajnie :)
bardzo smaczny, lekki kremowy z wyczuwalną obecnością batoników milkyway. Masa była lekka śmietanowa (nie lubię tych ciężkich na bazie masła) biszkopt natomiast delikatny i puszysty.
Uwielbiam ten typ ciasteczek. Kruche na zewnątrz, lekko wilgotne w środku. Idealne do gorącej kawy w jesienne chłodne wieczory. Najlepiej smakują jedzone prosto z blachy gdy są jeszcze ciepłe i kawałeczki czekolady są lekko roztopione.
Jednym ze smaków Dalekiego Wschodu jest curry. Doskonale skomponowane mieszanki przypraw sprawiają, że wrażenie może być niezapomniane. Często spotykam w przepisach mleko kokosowe i z doświadczenia wiem, że nie każdemu to odpowiada dlatego proponuję zastąpić je śmietanką 30%. Nie będzie to dokładnie ten sam smak ale również może wyjść bardzo smaczne danie, dla tradycjonalistów.
Makrela to gatunek dość niedocenianej ryby w Polsce.A szkoda, ponieważ jest szczególnie bogata w kwasy omega-3, jod, fosfor, potas, wapń, magnez i żelazo.Czyli pierwiastki niezbędne do prawidłowego działania naszego organizmu. Dziś polecam pastę z tej morskiej rybki.
Karnawał w toku, więc czasem się zdarzy jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Żeby nie stać za długo przy kuchni proponuję jako przekąskę krewetki na ostro.