Ciasteczka z kawałkami czekolady i migdałami

Ciasteczka z kawałkami czekolady i  migdałami

 Uwielbiam ten typ ciasteczek. Kruche na zewnątrz, lekko wilgotne w środku. Idealne do gorącej kawy w jesienne chłodne wieczory. Najlepiej smakują jedzone prosto z blachy gdy są jeszcze ciepłe i kawałeczki czekolady są lekko roztopione.

Zdjęcie - Ciasteczka z kawałkami czekolady i  migdałami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 2 blaszki

Poziom trudności: 3/10

Czas przygotowania: 10min plus pieczenie 15min każda blaszka

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 140 g masła
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki migdałów w płatkach
  • 100g groszków czekoladowych do zapiekania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać masło i wyrobić ciasto.

2.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego lub nieco mniejsze I układać na blaszce w dużych odstępach

3. Piec w temperaturze 180st około 15 minut lub do momentu aż się lekko przyrumienią.

4. Po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka chwil a potem przenieść na kratkę do ostudzenia. U mnie na tym etapie jedna blaszka już znika J

Smacznego!

 

Kategorie przepisów