Ciasteczka z kawałkami czekolady i migdałami
Uwielbiam ten typ ciasteczek. Kruche na zewnątrz, lekko wilgotne w środku. Idealne do gorącej kawy w jesienne chłodne wieczory. Najlepiej smakują jedzone prosto z blachy gdy są jeszcze ciepłe i kawałeczki czekolady są lekko roztopione.
Ilość: 2 blaszki
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 10min plus pieczenie 15min każda blaszka
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 140 g masła
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1 żółtko
- 4 łyżki migdałów w płatkach
- 100g groszków czekoladowych do zapiekania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki wrzucić do miski, posiekać masło i wyrobić ciasto.
2. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego lub nieco mniejsze I układać na blaszce w dużych odstępach
3. Piec w temperaturze 180st około 15 minut lub do momentu aż się lekko przyrumienią.
4. Po wyjęciu z piekarnika poczekać kilka chwil a potem przenieść na kratkę do ostudzenia. U mnie na tym etapie jedna blaszka już znika J
Smacznego!