Niedźwiedzie łapki z pazurkami
Takie kotleciki sprawdzą sie na wszelkich imprezach dzieciących. Oryginalny wygląd z pewnością zachęci niejednego niejadka do spróbowania. A spróbować warto. Smakują pysznie - choć według mnie tylko na zimno - a dodatkowym plusem jest to, że nie są tłuste. Polecam!
Niedźwiedzie łapki z pazurkami
Składniki:
- 1 kg mielonego mięsa, najlepiej mieszanego
- 2 średnie cebule
- 2 większe czerstwe bułeczki
- 2 jajka
- 2 łyżki pikantnej musztardy (może być z całymi ziarenkami gorczycy)
- 3 łyżki keczupu (użyłam firmy Pudliszki)
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyzeczka oregano
- słodka mielona papryka
- garść migdałów, zblanszowanych, obranych i pokrojonych w słupki
- odrobina oleju
- kilka listków sałaty
- cząstki pomidora do dekoracji (mogą być czereśniowe)
Bułeczki namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmiękną dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać odciśniętą bułeczkę, cebulę surową lub podsmażoną na niewielkiej ilości oleju - podczas smażenia doprawiamy ją szczyptą soli i cukru.
Dodajemy również musztardę, keczup, oregano i słodką paprykę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Wyrabiamy dokładnie, ręcznie lub mikserem. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dosypać niewielka ilość bułki tartej. Uwaga! Konsystencja masy , różni się od konsystencji masy na tradycyjne mielone. Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki w kształcie niedźwiedzich łapek. Wcisnąć w nie słupki migdałów tak, aby wyglądały jak pazurki. Blachę nasmarować odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Umieścić na niej kotlety, wsunąć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 25 - 30 minut w temp. 200 st.C Liście sałaty opłukać i osuszyć ręczikiem papierowym. Udekorować półmisek, ułożyć kotleciki razem z cząstkami pomidorów. Do małych miseczek przełożyć po kilka łyżek łagodnego keczupu, majonezu i musztardy. Podawać do kotletów.
Smacznego!