Niedźwiedzie łapki z pazurkami

Niedźwiedzie łapki z  pazurkami

Takie kotleciki sprawdzą sie na wszelkich imprezach dzieciących. Oryginalny wygląd z pewnością zachęci niejednego niejadka do spróbowania. A spróbować warto. Smakują pysznie - choć według mnie tylko na zimno - a dodatkowym plusem jest to, że nie są tłuste. Polecam!

Zdjęcie - Niedźwiedzie łapki z  pazurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Niedźwiedzie łapki z pazurkami

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa, najlepiej mieszanego
  • 2 średnie cebule
  • 2 większe czerstwe bułeczki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki pikantnej musztardy (może być z całymi ziarenkami gorczycy)
  • 3 łyżki keczupu (użyłam firmy Pudliszki)
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 łyzeczka oregano
  • słodka mielona papryka
  • garść migdałów, zblanszowanych, obranych i pokrojonych w słupki
  • odrobina oleju
  • kilka listków sałaty
  • cząstki pomidora do dekoracji (mogą być czereśniowe)

 

Bułeczki namoczyć w zimnej wodzie. Gdy zmiękną dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Mięso przełożyć do miski, wbić jajka, dodać odciśniętą bułeczkę, cebulę surową lub podsmażoną na niewielkiej ilości oleju - podczas smażenia doprawiamy ją szczyptą soli i cukru.

Zdjęcie - Niedźwiedzie łapki z  pazurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dodajemy również musztardę, keczup, oregano i słodką paprykę. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie - Niedźwiedzie łapki z  pazurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Niedźwiedzie łapki z  pazurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wyrabiamy dokładnie, ręcznie lub mikserem. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy dosypać niewielka ilość bułki tartej. Uwaga! Konsystencja masy , różni się od konsystencji masy na tradycyjne mielone. Wilgotnymi dłońmi uformować kotleciki w kształcie niedźwiedzich łapek. Wcisnąć w nie słupki migdałów tak, aby wyglądały jak pazurki. Blachę nasmarować odrobiną oleju lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Zdjęcie - Niedźwiedzie łapki z  pazurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Umieścić na niej kotlety, wsunąć do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 25 - 30 minut w temp. 200 st.C Liście sałaty opłukać i osuszyć ręczikiem papierowym. Udekorować półmisek, ułożyć kotleciki razem z cząstkami pomidorów. Do małych miseczek przełożyć po kilka łyżek łagodnego keczupu, majonezu i musztardy. Podawać do kotletów.

Zdjęcie - Niedźwiedzie łapki z  pazurkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów