ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI

ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI
Zdjęcie - ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przepis na to danie pochodzi z Włoch.Może nie dokładnie jak w poniższym przepisie ale od czego są eksperymenty w kuchni? ;-)
Składniki:2 bakłażany1 szklanka ryżu do risottopuszka pomidorówdwa obrane ze skórki świeże pomidorykostka bulionu rosołowegodwie małe cebulemozzarellasól pieprz czosnek bazylia zioła prowansalskie
Pokrojoną cebulkę podsmażyłam na oliwie na patelni.Dosypałam do niej ryż do risotta.Cały czas mieszałam przez około 5 minut.Wlałam około 0,5 litra bulionu i puszkę obranych ze skórki i pokrojonych pomiodorów.Świeże pomidory pokroiłam w kostkę i dusiłam około 15 minut - pamiętając ,że sos pomidorowy im dłużej gotowany tym jest intensywniejszy w smaku i dodałam do ryżu.
Zdjęcie - ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Podczas duszenia ryż pochłaniał wodę, więc sukcesywnie dolewałam ją i wszystko dusiłam około 20 minut aż będzie miękki.Dodałam pieprz,granulowany czosnek i sól.Chociaż bulion dodał juz słonego smaku więc z solą nie przesadzajcie.
Zdjęcie - ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bakłażany umyłam i pokroiłam wzdłuż na cienkie plastry.Zagotowałam w garnku wodę i blanszowałam plastry bakłażanów przez 5 minut.Osączyłam je i wysuszyłam ręcznikami papierowymi.
Zdjęcie - ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do natłuszczonego, żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasty bakłażana,posypując go przyprawami,solą i pieprzem.Następnie nałożyłam przyrządzony wcześniej ryż z pomidorami.
Zdjęcie - ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Posypałam go startą na tarce mozzarellą i ponownie bakłażanami.
Zdjęcie - ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Na wierzch posypałam ser i można ewentualnie podlać wszystko odrobiną wody.
Zdjęcie - ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piekłam około 30-40 minut aż powierzchnia sera się zarumieni.
Możecie (to wersja dla pożeraczy mięs) dodać warstwę z np.szynki parmeńskiej albo podsmażonego,chrupiącego, wędzonego boczku.
Zdjęcie być może nie oddaje smaku dania...ale zapewniam,że smakowało rewelacyjnie!Smacznego!
Zdjęcie - ZAPIEKANE BAKŁAŻANY Z RISOTTO I POMIDORAMI - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów