Faszerowane cukinie

Faszerowane cukinie



Zdjęcie - Faszerowane cukinie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
"Faszerowane cukinie to doskonale danie na lekki obiad lub ciepłą kolację. Najlepiej nadają się do tego młode owoce, które nie mają jeszcze twardej skóry i mocno wykształconych pestek. Nadzienie może być różne. Ja zrobiłam z mięsem, bo było to danie obiadowe. Dodałam do farszu świeżej bazylii i białego wina, dzięki czemu zyskał on zarówno na smaku jak i aromacie".
Zdjęcie - Faszerowane cukinie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Faszerowane cukinie
Składniki dla 4 osób:
4 cukinie
70g mozzarelli

Farsz:
500g mielonego mięsa wieprzowego
2 cebule
4 ząbki czosnku
200g włoszczyzny pokrojonej w paski (marchew, seler, por)
0,5 szklanki gęstego sosu pomidorowego
100ml białego wytrawnego wina
2 gałązki świeżej bazylii
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka suszonego oregano
sól, pieprz
4 łyżki oliwy

Obierz cebulę i czosnek, pokrój w drobną kostkę. Opłucz bazylię i pietruszkę, posiekaj ostrym nożem. Rozgrzej na patelni oliwę. Wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Smaż, aż cebula stanie się szklista. Dodaj mięso i włoszczyznę, chwilę podsmaż. Zalej wszystko sosem pomidorowym i białym winem. Dodaj posiekaną bazylię i natkę pietruszki, przypraw suszonym oregano, solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

Umyj cukinie. Odkrój końce i przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż pestki. Napełnij je przygotowanym farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu. Pokrój ser na plasterki i połóż na każdej cukinii. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C na 45 minut.






Kategorie przepisów