Zapraszam dziś na tort. Migdałowy z nutą pomarańczowo - cytrynową, na bazie bitej śmietany, masła oraz biszkoptów. Delikatny jak chmurka i bardzo smaczny. Dodatkowo łatwo się go robi, a zjada z przyjemnością.
chciałam, żeby był kremowy i mazisty, bo jakoś właśnie taki wyobrażałam sobie w połączeniu z figami. Ten jest dokładnie taki! Typowy, amerykański cheesecake. Pyszny! Do tego delikatny aromat pomarańczy, który świetnie się z całością komponuje. A owoce? Możecie użyć innych, i też nic się nie zdanie. Te pasowały, ale nie wpłynęły znacznie na walory smakowe. Ot, figi...
Bardzo lubię tę sałatkę. Jest taka delikatna ale ma charakter, którego nadaje jej przyprawa curry. Miękkość zawdzięcza brzoskwiniom a chrupkość selerowi naciowemu. Świetnie nadaje się na kolację a ja robię ją nawet na lekki obiad. Jeśli ktoś nie lubi selera naciowego polecam zrobić tę sałatkę z czerwoną papryką. Bardzo polecam
Ciasto korzenne, z dodatkiem imbirowego dżemu, obsypane gruszkami i żurawinami, z daktylami w środku, oblane sosem z trzcinowego cukru i whisky. Nie można się od niego oderwać. :-)
Biszkopt czekoladowy jest tak mięciutki jak powinien, do tego dość dobrze nasączony, mus owocowy wspaniale orzeźwia a masy z mleka w proszku chyba nie muszę reklamować. Nieskromnie muszę powiedzieć, że to ciasto naprawdę mi się udało. Polecam go Waszej uwadze.
Drożdżowe bułeczki, zwinięte jak ślimaczki, z niebiańsko aromatycznym cynamonem. W takich chwilach mam ochotę nawet w nocy, gdy tak pachną, nie patrząc na nic, chwycić jedną, taką ciepłą, ze słodkim lukrem i smakować, smakować...
Smaczne i proste w przygotowaniu mufinki - w sam raz, gdy ma się ochotę na coś słodkiego do kawy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe , chociaż na drugi dzień również niczego im nie brak :)
Spighe, to kłosy. Jednak mi niezmiennie od zawsze kojarzą się z listkami.
Lubię ten kształt makaronu i przy każdej nadarzającej się okazji z chęcią kupuję przynajmniej jedną paczkę.
Znalazłam jednak czas na upieczenie murzynka. Jest trochę inny niż tradycyjny murzynek. Upiekłam go z dużą dawką maślanki i dodałam jednego banana. Znakomity dla wszystkich tych, którzy lubią cięższe, zbite ciasta. Tak jak ja jesienią i zimą. Wtedy takie ciasta smakują mi najbardziej.
stałam się posiadaczką gruszek, zgodnie z listą konferencji, ale niestety tak klapciatych, że nadawały się do natychmiastowego zjedzenia. Tym sposobem do niedzielnego kurczaka na deser były gruszkowo-cynamonowe muffinki.
Dynię można podawać na wiele sposobów. Ten pochodzący z karteczek do zbierania przepis jest moim ulubionym. Połączenie dyni z boczkiem wędzonym jest rewelacyjne.