Czekoladowa kanapka z musem i mleczną masą
To oczywiście nie kanapka ale nazwa ciasta. Biszkopt czekoladowy jest tak mięciutki jak powinien, do tego dość dobrze nasączony, mus owocowy wspaniale orzeźwia a masy z mleka w proszku chyba nie muszę reklamować. Nieskromnie muszę powiedzieć, że to ciasto naprawdę mi się udało. Polecam go Waszej uwadze.
Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki kakao
Składniki na mus truskawkowy:
- 50 dag truskawek
- 4 łyżki cukru
- galaretka truskawkowa
Składniki na masę:
- 1/2 margaryny ( u mnie masło)
- 2 żółtka
- 1 całe jajo
- 1 szklanka mleka w proszku ( u mnie ok. 1,5)
- 2 łyżki żelatyny
- 1/2 szklanki cukru
- 2 serki homogenizowane, waniliowe
- sok z cytryny
- dowolny alkohol do nasączenia (ok. szklanki, u mnie nalewka waniliowa)
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, później żółtka. W misce wymieszać mąkę, proszek, cukier waniliowy i kakao. Dodawać powoli produkty sypkie i olej. Wmieszać do białek. Ciasto wyłożyć na przygotowaną foremkę i upiec. (ok.25 min. w 180 stopniach). Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.
Truskawki podlać dwiema łyzkami wody, dodac cukier i podgrzać. Jeszcze gorące zmiksować , dodać galaretkę, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.
Utrzeć masło, dodać serki na przemian z mlekiem w proszku. Ubić na parze 2 żółtka i jajo z cukrem, wystudzone dodać do masy, delikatnie, żeby się nie zważyła. Dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę. Nasączyć biszkopt, wyłożyć tężęjący mus, a następnie wyłożyć masę, przykryć drugą połową biszkoptu i również go nasączyć. Wierzch można polać polewą lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)