buły z pieczarą albo drożdżowe pierogi z jabłkami
buły z pieczarą, znalezione u Kocim Okiem wpadły mi w oko, jak szukałam jakichś ciekawych przepisów na drugie śniadania do pracy. ciasto proste w wykonaniu, smaczne, do nadziania zarównona wytrawno, jak i na słodko. pychota!
składniki na ciasto (uniwersalne, do słodkich i słonych i kwaśnych też ;)):
- kostka dość miękkiego masła
- 4 kubki mąki + 1 ekstra
- 2 woreczki suszonych drożdży
- kubek (0,25 l) śmietany 12%
- odrobina cukru - na czubek łyżeczki
- odrobina soli - j.w.
- jajko rozbełtane
składniki na nadzienie z pieczarek:
- 1 średnia posiekana cebulka
- 0,5 kg posiekanych pieczarek
- odrobina tłuszczu do smażenia
- bułka tarta
- sól, pieprz
nadzienie z pieczarek przygotowujemy następująco:
siekamy pieczarki, cebulkę - dusimy na lekko szklisto ją na odrobinie tłuszczu, i wtedy dodajemy pieczarki, oraz sól i pieprz - do smaku. jak już się ładnie uduszą (pod przykryciem) i pieczarki, i cebula - dodajemy łyżkę bułki tartej i podsmażamy całość jeszcze chwilę, żeby zgęstniało.
na nadzienie jabłkowe:
- słoik duszonych jabłek (ok 500ml)
przygotowanie:
mąkę, pokrojone masło, drożdże, sól, i cukier wrzucić do miksera (malakser byłby lepszy, ech, ale z braku laku...) i czekać, aż się zrobi ciasto przypominające kaszę manną.
jak już będzie sypkie - dodać kubek śmietany, i niech się wyrabia na gładko, tak, żeby przypominało nieco ciasto na ciasteczka (pół)kruche. wyrobione zawinąć w ścierkę, i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ale! ostatnio jak je robiłam, to wieczorem zrobiłam ciasto, zawinęłam je w ścierkę, i wsadziłam do lodówki, a rano włożyłam do minimalnie podgrzanego piekarnika celem rozgrzania go przed wyrabianiem - i też wyszło pysznie! :) z ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, rozpłaszczać, na środek dawać nadzienie, i formować buły dowolnego kształtu (te z pieczarkami robiłam w kształty dowolne, te z jabłkami - wałkowałam ciasto i wycinałam małą szczęką do pierogów - wyszły świetne!)
gotowe buły po wierzchu przejechać rozbełtanym jajem, te wytrawne można dodatkowo posypać gruboziarnistą solą albo kminkiem, a te na słodko - cukrem brązowym.
piec w 200 stopniach aż się zezłocą - ok 10-12 minut jedna partia.
a. jak robiłam te malutkie z jabłkami to z powyższej porcji ciasta wyszło mi równo 50 sztuk mini-pierożków.
smacznego!