Imbirowo-cynamonowy jabłecznik z mascarpone
.
5 jabłek
5 dag rodzynek
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
5 dag posiekanych orzechów laskowych
3 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
otarta skórka cytrynowa
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, opłukać. Pokroić na ćwiartki, a następnie w płatki. Skropić sokiem z cytryny.
Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie , a następnie odsączyć.
Jabłka wymieszać z rodzynkami, orzechami, skórką cytrynową, imbirem, cynamonem i cukrem.
Kruche ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
Na ciasto nałożyć jabłka.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 1 godziny.
Po upieczeniu ciasto ostudzić.
200 ml śmietany kremowej ubić, dodając do smaku cukier puder i zapach waniliowy.
Ubitą śmietanę wymieszać z serkiem mascarpone (25 dag).
Masę z serka wyłożyć na gotowy jabłecznik.