Mufinki cynamonowe
Smaczne i proste w przygotowaniu mufinki - w sam raz, gdy ma się ochotę na coś słodkiego do kawy. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe , chociaż na drugi dzień również niczego im nie brak :)
To już drugi cynamonowy przepis od Marty - pierwszy znajdziecie tutaj .
Składniki :
- 250 g mąki
- 150 g cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 75 g masła - rozpuszczonego i przestudzonego
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść rodzynek
- cukier waniliowy [ u mnie 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii ]
Blachę mufinkową wyłożyć papilotkami. Rodzynki sparzyć i odsączyć na sitku.
W misce wymieszać suche składniki : mąkę , cukier , proszek do pieczenia i cynamon. W drugiej misce połączyć mokre składniki czyli mleko, jajko , ekstrakt waniliowy i masło.
Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać. Dodać rodzynki, ponownie wymieszać.
Nakładać porcje ciasta do formy mufinkowej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec na termoobiegu przez około 20-25 minut.
Upieczone mufinki wyjąć z formy i ostudzić na kratce.