Murzynek z bananem na maślance
Tak już jest u mnie, że raz mam więcej pracy – w pracy, a raz mniej. Teraz mam jej mniej. Ale to wcale nie znaczy, że mam więcej wolnego czasu. Ponieważ, kiedy nie pracuję przy komputerze, ręce mam zajęte drutami. Dziergam moje ukochane szale prawie taką samą ilość godzin dziennie, jaką zabiera mi praca, gdy ją mam.
Ilość czasu potrzebna na sprzątanie domu, gotowanie i zakupy pozostaje taka sama, a nawet może nawet mniejsza, ponieważ przy drutowaniu zupełnie zatracam poczucie czasu. Nawet nastawiam sobie budzik (tak na wszelki wypadek), który mi przypomni kiedy mam odebrać syna ze szkoły ...
Znalazłam jednak czas na upieczenie murzynka. Jest trochę inny niż tradycyjny murzynek. Upiekłam go z dużą dawką maślanki i dodałam jednego banana. Znakomity dla wszystkich tych, którzy lubią cięższe, zbite ciasta. Tak jak ja jesienią i zimą. Wtedy takie ciasta smakują mi najbardziej. Latem wolę lekkie biszkopty z owocami, galaretką i bitą śmietaną. A jesień i zima, to dla mnie czas szarlotek i mięsistych, aromatycznych wypieków. Banany, jabłka, czekolada, orzechy, pomarańcze, cynamon... Żelazny zestaw dodatków do ciast na chłodne dni :)
Zapraszam na murzynka z lekką bananową nutą ...
Murzynek z bananem na maślance
tortownica 26 cm
200 g miękkiego masła
2 szkl. cukru do wypieków
2 jajka
1 dojrzały banan
3 szkl. mąki
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3 łyżki kakao w proszku
2 szkl. maślanki
Piekarnik nastawić na 175-180°C.
Maślankę i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.
Mąkę, kakao i sodę przesiać do miski i wymieszać.
W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszysty krem, dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Banana zetrzeć na grubej tarce jarzynowej i wmieszać w masę.
Zmniejszyć obroty miksera do minimum i wsypywać mieszankę mączną w trzech częściach, na przemian z maślanką. Zaczynając i kończąc na mące. Za każdym razem mieszamy tylko tyle, aby składniki się połączyły.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około godziny. Wystudzić w formie.
Z kleksem gęstej , kwaśnej śmietany smakuje wyśmienicie:)