DYNIA PO WŁOSKU
Dynię można podawać na wiele sposobów. Ten pochodzący z karteczek do zbierania przepis jest moim ulubionym. Połączenie dyni z boczkiem wędzonym jest rewelacyjne.
Tak przyrządzoną dynię można podać jako samodzielny bezmięsny obiad lub kolację. Ja podałam go z makaronem jako danie obiadowe.
Dynia z wędzonym boczkiem - Laura SKŁADNIKI:
Dodać dynię, doprawić solą i smażyć mieszając przez 5 minut. Wsypać oregano, wlać bulion (można użyć wody z kostką rosołową) i dusić pod przykryciem 20 minut.
W tym czasie ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente). Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
Na koniec dodać śmietanę, doprawić mocno pieprzem i delikatnie wymieszać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.
Tak przyrządzoną dynię można podać jako samodzielny bezmięsny obiad lub kolację. Ja podałam go z makaronem jako danie obiadowe.
Dynia z wędzonym boczkiem - Laura SKŁADNIKI:
- 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
- 10 dkg surowego wędzonego boczku
- 1/2 - 3/4 szklanki śmietany 18%
- 1 łyżka oregano
- 1 szklanka bulionu
- sól, pieprz
- 25 dkg makaronu (rurki, spaghetti lub inny)
- parmezan do posypania
Dodać dynię, doprawić solą i smażyć mieszając przez 5 minut. Wsypać oregano, wlać bulion (można użyć wody z kostką rosołową) i dusić pod przykryciem 20 minut.
W tym czasie ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente). Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
Na koniec dodać śmietanę, doprawić mocno pieprzem i delikatnie wymieszać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.