DYNIA PO WŁOSKU

DYNIA PO WŁOSKU
Dynię można podawać na wiele sposobów. Ten pochodzący z karteczek do zbierania przepis jest moim ulubionym. Połączenie dyni z boczkiem wędzonym jest rewelacyjne.
Tak przyrządzoną dynię można podać jako samodzielny bezmięsny obiad lub kolację. Ja podałam go z makaronem jako danie obiadowe.
Zdjęcie - DYNIA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Dynia z wędzonym boczkiem - Laura SKŁADNIKI:
  • 1 kg miąższu dyni pokrojonego w kostkę
  • 10 dkg surowego wędzonego boczku
  • 1/2 - 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka oregano
  • 1 szklanka bulionu
  • sól, pieprz
  • 25 dkg makaronu (rurki, spaghetti lub inny)
  • parmezan do posypania
Boczek pokroić w cienkie paseczki. Na patelnię wrzucić boczek i wysmażyć go na wolnym ogniu.
Dodać dynię, doprawić solą i smażyć mieszając przez 5 minut. Wsypać oregano, wlać bulion (można użyć wody z kostką rosołową) i dusić pod przykryciem 20 minut.
W tym czasie ugotować makaron (w dużej ilości osolonej wody, al dente). Odlać kubeczek wody przed odcedzeniem makaronu (jeśli sos będzie za gęsty taka woda idealnie nadaje się do podlania).
Zdjęcie - DYNIA PO WŁOSKU - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na koniec dodać śmietanę, doprawić mocno pieprzem i delikatnie wymieszać z makaronem. Przed podaniem posypać parmezanem.

Kategorie przepisów