Spighe z sosem cynamonowo - dyniowym
Spighe, to kłosy. Jednak mi niezmiennie od zawsze kojarzą się z listkami.
Lubię ten kształt makaronu i przy każdej nadarzającej się okazji z chęcią kupuję przynajmniej jedną paczkę. Oczywiście ta okazja to Tydzień włoski w Lidlu:) W innych sklepach jeszcze go nie widziałam.
Spighe podawałam kiedyś z bitkami w sosie grzybowym. Taki obiad polsko - włoski przyrządzałam czasami. Ale teraz chciałam przyrządzić go z jakimś sosem. Troszkę poszperałam w netcie i na blogu Komarki natrafiłam na typowo jesienne danie. Makaron z sosem cynamonowo - dyniowym. Rozgrzewający, bardzo aromatyczny, słodkawy i łagodny w smaku. Dla niektórych z Was może się okazać zbyt łagodny, więc proponuję dorzucić dodatkowo odrobinę świeżego lub mielonego chili.
Spighe z sosem cynamonowo - dyniowym
Składniki:
- 340g dyni*
- 500g makaronu spighe lub penne
- 25g masła
- 1 cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 kubek śmietany (polecam kremową 30%)**
- 1 łyżka miodu
- 1/3 kubka parmezanu
- sól, pieprz
- garść posiekanego szczypiorku
Świeżą dynię, obrać i pokroić w drobną kostkę. Ugotować na parze al dente.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente.
Kiedy makaron będzie się gotował, na patelni roztopić masło i zeszklić posiekaną drobno cebulkę. Dodać zmiażdżony czosnek, cynamon i smażyć jeszcze minutę. Wlać śmietanę, dodać miód i dynię. Gotować ok. 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodać parmezan i przyprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowym sosem polać makaron. Danie podawać posypane szczypiorkiem.
* dałam nieco więcej
** u mnie duży kubek
Smacznego!
Przepis ten jest moją propozycją w ramach konkursu
oraz zabawy