Uwielbiamy chlebki pita i tortille robione własnoręcznie, mają zupełnie inny smak niż "kupne". Można nadziewać na rożne sposoby, np mięskiem i grillowanymi warzywami jak pokazywałam wcześniej, można je zjeść w wersji tylko warzywnej, lub z farszem pieczarkowym lub z boczniakami.
Bardzo lubię maliny i to nie dlatego, że mieszkam w zagłebiu malinowym ale dlatego, że jest to owoc, który świetnie sprawdza się w wypiekach. Żadne ciasto tak nie pachnie jak to z malinami.
Na ciepły dzień – lekkie danie. Klasyk włoskiej kuchni.Robię je często, i zawsze smakuje wybornie. Nawet mieszanie mi nie przeszkadza. Efekt końcowy wszystko wynagradza.
Przepis na ten sos znalazłam u Gordona Ramseya przy okazji robienia ciasta jogurtowego, które nie przypadło nam do gustu jako kiepska podróbka sernika. Jednakże ten sos to już zupełnie inna bajka. Jest bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny i ma przepiękny słoneczny kolor. Rewelacyjnie nada się jako dodatek do sernika czy lodów. Bardzo polecam.
Kupiłam wczoraj nieduże jasnożółte podłużne papryki i 2 duże kalarepy z zamiarem ich nadziania, a ponieważ soczewica za mną ostatnio "chodzi" padło na nią ;-)
W oryginalnym przepisie do chlebka dodaje się suszone wiśnie - zamieniłam je na suszoną żurawinę, ponieważ odkryłam w szafce spory jej zapas i postanowiłam wykorzystać do tego ciasta.
„Zawsze gdy przygotowuję jakiś deser muszę się dostosować do wymagań dzieci. Teraz gdy wyjechały na wakacje mogę nieco zaszaleć i dodać np. alkohol w postaci ajerkoniaku
Z działki przywiozłam owoce - to już pisałam wczoraj, ale przywiozłam coś jeszcze. Pachnące oszałamiająco i przepięknie różowe płatki róży jadalnej. Nie miałam ich zbyt dużo, więc postanowiłam, że będą dodatkiem zapachowym dżemu jabłkowego. Dżem wyszedł cudowny, a delikatny aromat różany... Szkoda pisać - polecam wypróbować we własnej kuchni.
Tarty są specjalnością kuchni francuskiej i mają wiele postaci. W zależności od pory roku, gustu i humoru możemy delektować się tartą z owocami sezonowymi lub warzywami a także różnymi gatunkami mięs i ryb. Bez wątpienia zaletą tarty jest to, że doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jest bardzo łatwa do zrobienia a jej przygotowanie nie pochłania zbyt wiele czasu.
Oto deser, który przygotował dziś mój synek. Składają się na niego wiśnie własnoręcznie zerwane i wypestkowane przez synka, a do tego serek waniliowy i pokruszone biszkopciki. Prosty, letni i smaczny deserek.
Tapenada to pasta z oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że tapanade to danie kuchni francuskiej, niemniej istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie wam prezentuję. Przyznam, że nie lubię oliwek, a raczej, że do tej pory ich nie lubiłam. Ta pasta rzuciła dla mnie zupełnie nowe światło na te smaki. Pasta jest bardzo wyrazista i aromatyczna i dodatkowo pięknie się prezentuje na bagietce
To doskonałe soczyste ciasto z pełnoziarnistej mąki i płatków owsianych świetnie się wpisuje w moje noworoczne postanowienie ( więcej błonnika w diecie). Jest wilgotne i mało słodkie. Aromatyczne i kwaskowate. Gdyby nie „gruboziarnista” posypka na wierzchu trudno byłoby się domyśleć z jakich składników zostało zrobione. Osobiście nie przepadam za płatkami owsianymi w ciastach, ale tutaj w ogóle się ich nie czuje. Trzeba je tylko dobrze zmielić.