GĘSTY SOS CYTRUSOWY DO CIAST I DESERÓW
Przepis na ten sos znalazłam u Gordona Ramseya przy okazji robienia ciasta jogurtowego, które nie przypadło nam do gustu jako kiepska podróbka sernika. Jednakże ten sos to już zupełnie inna bajka. Jest bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny i ma przepiękny słoneczny kolor. Rewelacyjnie nada się jako dodatek do sernika czy lodów. Bardzo polecam.
Ilość: Porcja dla 3-4 osób
Poziom trudności: 2/10
Czas przygotowania: 20min
SKŁADNIKI:
- 125g miałkiego cukru
- 125ml wody
- Starta skórka z 1 cytryny
- Starta skórka z 1 pomarańczy
- Sok z 1 pomarańczy
- Sok z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu z grubym dnem i gotujemy aż mikstura osiagnie temperaturę wrzenia.
2. Wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10minut. Aż płyn zredukuje się o połowę i osiągnie gęstą konsystencję syropu.
3. Odstawiamy go do ostygnięcia i przelewamy do sosjerki lub słoiczka ponieważ można go z powodzeniem przechowywać w lodówce.
4. Moim zdaniem świetnie pasuje do serników, lodów, słodkich kremów oraz ciast czekoladowych.
Smacznego!