GĘSTY SOS CYTRUSOWY DO CIAST I DESERÓW

Przepis na ten sos znalazłam u Gordona Ramseya przy okazji robienia ciasta jogurtowego, które nie przypadło nam do gustu jako kiepska podróbka sernika. Jednakże ten sos to już zupełnie inna bajka. Jest bardzo smaczny, niezwykle aromatyczny i ma przepiękny słoneczny kolor. Rewelacyjnie nada się jako dodatek do sernika czy lodów. Bardzo polecam.

Zdjęcie - GĘSTY SOS CYTRUSOWY DO CIAST I  DESERÓW  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: Porcja dla 3-4 osób

Poziom trudności: 2/10

Czas przygotowania: 20min

SKŁADNIKI:

  • 125g miałkiego cukru
  • 125ml wody
  • Starta skórka z 1 cytryny
  • Starta skórka z 1 pomarańczy
  • Sok z 1 pomarańczy
  • Sok z 1 cytryny

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu z grubym dnem i gotujemy aż mikstura osiagnie temperaturę wrzenia.

2. Wówczas zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 10minut. Aż płyn zredukuje się o połowę i osiągnie gęstą konsystencję syropu.

3. Odstawiamy go do ostygnięcia i przelewamy do sosjerki lub słoiczka ponieważ można go z powodzeniem przechowywać w lodówce.

4. Moim zdaniem świetnie pasuje do serników, lodów, słodkich kremów oraz ciast czekoladowych.

Smacznego!

Kategorie przepisów

Podobne przepisy