Deser czekoladowo-wiśniowy dla dorosłych
„Zawsze gdy przygotowuję jakiś deser muszę się dostosować do wymagań dzieci. Teraz gdy wyjechały na wakacje mogę nieco zaszaleć i dodać np. alkohol w postaci ajerkoniaku. Przepis dodaję do akcji "W wiśniowym sadzie"”
Deser czekoladowo-wiśniowy
dla dorosłych
Składniki na 4 porcje:
I warstwa
1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru
500ml mleka
2 łyżki cukru
II warstwa
250ml śmietany kremówki
1 opakowanie zagęstnika do śmietany
2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki jogurtu greckiego
25ml ajerkoniaku
III warstwa
200g wydrylowanych wiśni
100g cukru
1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
Dekoracja:
starta czekolada
wiśnie z syropu
Ugotuj budyń wg przepisu na opakowaniu. Przykryj szczelnie folią spożywczą, tak aby dotykała powierzchni budyniu i zostaw do ostygnięcia.
Wrzuć wiśnie do rondla. Wsyp cukier i zagotuj. Rozprowadź skrobię kukurydzianą z dwoma łyżkami zimnej wody i wlej do gotujących wiśni, cały czas mieszając. Gotuj 3 minuty. Odstaw do wystudzenia. Zamieszaj parę razy aby nie utworzył się kożuch.
Ubij schłodzoną śmietanę z zagęstnikiem i cukrem pudrem na sztywno. Dodaj jogurt i ajerkoniak. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj 4 pucharki. Włóż najpierw do każdego po 3 łyżki budyniu. Na to rozłóż połowę bitej śmietany z ajerkoniakiem i polej sosem wiśniowym (zostaw cztery wisienki do dekoracji). Rozłóż resztę budyniu i bitej śmietany. Posyp startą czekoladą i udekoruj wiśniami. Wstaw do lodówki.