Muffinka? Śliwki. Jabłko. Gruszka. Korzenne m u f f i n y wieloowocowe.
Na dobry początek nowego tygodnia – muffinki wieloowocowe. Z korzennym posmakiem.Mięciutkie i wilgotne. Z gruszką, jabłkiem i śliwkami.
Polecam!
Korzenne muffiny z owocami / jabłko, gruszka, śliwki // porcja na 10 małych muffinków/
1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę1 gruszka, obrana i pokrojona w kostkę2 śliwki, pokrojone
1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia60 g cukru½ łyżeczki mielonego cynamonu½ łyżeczki mielonego kardamonu¼ łyżeczki kurkumy¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ szklanki oleju słonecznikowego150 g śmietany lub jogurtu naturalnego1 jajko, roztrzepane widelcem
W jednej misce połączyć składniki suche, w drugiej mokre. Wymieszać je razem łyżką /nie mikserem!/ i dodać pokrojone w kostkę owoce.
Ciasto nałożyć do foremek na muffinki /ja użyłam silikonowych/ do ok. 4/5 wysokości. Piec ok. 25 min w temp. 190 st. C. Po wyciagnięciu z piekarnika odczekać kilka minut, po czym wyciągnąć je z foremek. Studzić na kratce. Muffiny są pyszne zarówno na ciepło, jak i na kolejny dzień :)
Smacznego!