ESPANOL TAPENADE

ESPANOL  TAPENADE

Tapenada to pasta z oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że tapanade to danie kuchni francuskiej, niemniej istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie wam prezentuję. Przyznam, że nie lubię oliwek, a raczej, że do tej pory ich nie lubiłam. Ta pasta rzuciła dla mnie zupełnie nowe światło na te smaki. Pasta jest bardzo wyrazista i aromatyczna i dodatkowo pięknie się prezentuje na bagietce, niemniej krótko bo kanapeczki znikały w błyskawicznie szybkim tempie co jest chyba najlepszą rekomendacją. Przygotowałam ją jako przystawkę na wieczór kuchni hiszpańskiej. Z pewnością jeszcze wielokrotnie podam tą przystawkę. Bardzo polecam.

Zdjęcie - ESPANOL  TAPENADE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 4 osób

Poziom trudności: 1/10

Czas przygotowania: 10min

SKŁADNIKI:

  • ¾ szklanki czarnych oliwek dobrej jakości (ja użyłam hiszpańskich)
  • ¼ szklanki zielonych oliwek dobrej jakości najlepiej hiszpańskich (warto spróbować tych oliwek przed dodaniem ponieważ zielone oliwki bywają bardzo słone, jeżeli takie będą warto zmniejszyć ich ilość)
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 ząbki czosnku
  • 3listki świeżej bazylii
  • Świeża bagietka do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie blendujemy.

Zdjęcie - ESPANOL  TAPENADE  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Gotową pastą smarujemy dość obficie bagietkę lub krakersy. Pozostałą część można z powodzeniem przechowywać w słoiczku w lodówce.

Smacznego!

Kategorie przepisów