ESPANOL TAPENADE
Tapenada to pasta z oliwek doprawiona najczęściej czosnkiem i ziołami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że tapanade to danie kuchni francuskiej, niemniej istnieje również w wersji hiszpańskiej i taką właśnie wam prezentuję. Przyznam, że nie lubię oliwek, a raczej, że do tej pory ich nie lubiłam. Ta pasta rzuciła dla mnie zupełnie nowe światło na te smaki. Pasta jest bardzo wyrazista i aromatyczna i dodatkowo pięknie się prezentuje na bagietce, niemniej krótko bo kanapeczki znikały w błyskawicznie szybkim tempie co jest chyba najlepszą rekomendacją. Przygotowałam ją jako przystawkę na wieczór kuchni hiszpańskiej. Z pewnością jeszcze wielokrotnie podam tą przystawkę. Bardzo polecam.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 1/10
Czas przygotowania: 10min
SKŁADNIKI:
- ¾ szklanki czarnych oliwek dobrej jakości (ja użyłam hiszpańskich)
- ¼ szklanki zielonych oliwek dobrej jakości najlepiej hiszpańskich (warto spróbować tych oliwek przed dodaniem ponieważ zielone oliwki bywają bardzo słone, jeżeli takie będą warto zmniejszyć ich ilość)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek extra vergine
- 2 ząbki czosnku
- 3listki świeżej bazylii
- Świeża bagietka do podania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie blendujemy.
2. Gotową pastą smarujemy dość obficie bagietkę lub krakersy. Pozostałą część można z powodzeniem przechowywać w słoiczku w lodówce.
Smacznego!