Przystawki grillowe: grillowana w foli papryka/cebula i grillowany w foli ser feta, z suszonymi pomidorami
Niedzielny, popołudniowy grill w gronie rodzinnym, któż tego nie lubi?Ja i moja rodzina lubimy:)Wczorajszy grill był wyjątkowy bo urodzinowy. Jubilatem i jednocześnie operatorem grilla był mój brat M., który ewidentnie wie jak świętować i grillować.Przepis na paprykę i cebulkę, która zniknęła szybciej niż w mgnieniu oka jest właśnie M.Ja proponuję grillowany ser feta, który 'pachnie jak we włoskiej restauracji':)
Grillowana w foli papryka/cebula:
Papryki pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę o wymiarach 3x3 cm. Pokrojoną paprykę kroję na 4 równe porcje. Każdą z porcji układam na foli aluminiowej*, posypuję suszonym ziołem i solą, dodaję 25 g masła. Zawijam folię w szczelną paczuszkę, którą zabezpieczam od zewnątrz dodatkową warstwą foli.Tak przygotowane paczuszki układam na rozżarzonym grillu, piekę ok 20-30 min.
Cebulę obieram i kroję na szesnastki. Dalej postępuję tak jak w przypadku papryki.
Warzywa podaję jako dodatek do grillowanego mięsa, jako samodzielną przystawkę. Najlepiej jednak smakują na kromce grillowanego chleba, posmarowanego masłem czosnkowym.
Grillowany w foli ser feta, z suszonymi pomidorami:
Pomidory i liście bazylii siekam drobno. Dodaję czosnek, oliwę i pieprz, dokładnie mieszam.Ser kroję na 6 grubych plastrów. Każdy z nich przekładam masą z pomidorów, części sera składam z powrotem na kształt kostki. Całość układam na foli aluminiowej, zawijam w szczelną paczuszkę, którą zabezpieczam od zewnątrz dodatkową warstwą foli.Tak przygotowaną paczuszkę układam na rozżarzonym grillu, piekę ok 25 min.Podaję jako przystawkę.
Smacznego
*Folią powinna leżeć tak aby po zawinięciu na zewnątrz była matową stroną.** Oba przepisy można wykonać w domu, wkładając foliowe paczuszki na podany czas do piekarnika rozgrzanego do 200.
Grillowana w foli papryka/cebula:
- folia aluminiowa
Papryki pozbawiam gniazd nasiennych, kroję w kostkę o wymiarach 3x3 cm. Pokrojoną paprykę kroję na 4 równe porcje. Każdą z porcji układam na foli aluminiowej*, posypuję suszonym ziołem i solą, dodaję 25 g masła. Zawijam folię w szczelną paczuszkę, którą zabezpieczam od zewnątrz dodatkową warstwą foli.Tak przygotowane paczuszki układam na rozżarzonym grillu, piekę ok 20-30 min.
Cebulę obieram i kroję na szesnastki. Dalej postępuję tak jak w przypadku papryki.
Warzywa podaję jako dodatek do grillowanego mięsa, jako samodzielną przystawkę. Najlepiej jednak smakują na kromce grillowanego chleba, posmarowanego masłem czosnkowym.
Grillowany w foli ser feta, z suszonymi pomidorami:
- 1 kostka sera feta
- 3 połówki suszonych pomidorów
- mała garść świeżych liści bazylii
- 1 ząbek czosnku, obrany, przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- świeżo mielony kolorowy pieprz
- folia aluminiowa
Pomidory i liście bazylii siekam drobno. Dodaję czosnek, oliwę i pieprz, dokładnie mieszam.Ser kroję na 6 grubych plastrów. Każdy z nich przekładam masą z pomidorów, części sera składam z powrotem na kształt kostki. Całość układam na foli aluminiowej, zawijam w szczelną paczuszkę, którą zabezpieczam od zewnątrz dodatkową warstwą foli.Tak przygotowaną paczuszkę układam na rozżarzonym grillu, piekę ok 25 min.Podaję jako przystawkę.
Smacznego
*Folią powinna leżeć tak aby po zawinięciu na zewnątrz była matową stroną.** Oba przepisy można wykonać w domu, wkładając foliowe paczuszki na podany czas do piekarnika rozgrzanego do 200.