Tym razem przepis samego mistrza Pierre'a Hermé - smaczne, wilgotne ciasto marchewkowe. I to ciasto nie byle jakie, bo wzbogacone o dodatek mielonych orzechów laskowych i migdałów. W sam raz na podwieczorek, najlepiej w towarzystwie filiżanki dobrej herbaty :)
Potrzebowałam przepisu na szybkie ciasto, które mogłabym zabrać do pracy i poczęstować koleżanki podczas wspólnego sprawdzania arkuszy egzaminacyjnych. Przeglądając książeczkę "Kuchnia włoska" wpadłam na ten przepis i postanowiłam go wypróbować.
Jeśli macie ochotę na coś szybkiego, pysznego i oryginalnego, spróbujcie tego dania! Aksamitny sos cebulowy, sprężysty makaron, chrupiąca cebulka i strzelające między zębami ziarenka maku to bardzo fajne połączenie:)
To przepyszne danie, ugotowane przez mojego męża, zrobiło na naszym stole prawdziwą furorę i naprawdę żałowaliśmy, że nie było więcej. Wszystko zostało zjedzone co do ostatniego okruszka. Polecam szczególnie na uroczyste okazje - danie jest banalnie proste do zrobienia, a efekt powalający.
Jest! Nareszcie jest i u mnie! Kusił mnie już od daaawna. W końcu zrobiłam swój lemon curd i już wiem jaki jest pyszny. Synek wyjadał go łyżeczką prosto z garnuszka, ja zresztą też byłam tego bliska hehe;D. Wspaniały jest. Idealny do naleśników i nie tylko. Bardzo polecam!
Kolejny bardzo smaczny wypiek z czekoladą i bananami. Bardzo lubimy takie ciasta, są wilgotne i aromatyczne. Ten przepis znalazłam na blogu Ani na Miotle. Ciasto bardzo nam smakowało. Nie zrobiłam wprawdzie masy czekoladowej zgodnie z przepisem, a jedynie polewę czekoladową, którą oblałam ciasto, ale i tak było pyszne:).
Dzisiaj polecam znaną i lubianą pastę z wędzonej ryby. Łatwa i szybka w przygotowaniu i bardzo dobra na kanapki. Na Popielec idealna. Jest wiele wersji takiej pasty, można dodać co się lubi, ja dodaję jajko i ogórka kiszonego.
Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na makaronowe danie, bardzo letnie ale do wykonania także zimą. Makaron w pysznym kremowym sosie z mascarpone z dodatkiem suszonych pomidorów w czosnkowej zalewie i chrupiąca cukinia. Jednym słowem rewelacja, nie tylko dla miłośników makaronu.
Zdrowe, szybkie, proste wykonaniu i pyszne kwadratowe batoniki. Kompozycja idealna - charakterystyczny posmak owsa, mocno wyczuwalna nuta miodu i cynamonu a do tego ociupinka egzotyki za sprawą wiórków kokosowych. Pycha! A na dodatek nie za słodkie to, nie zamulające, a takie... w sam raz. Ach i oczywiście cudownie maślane. Polecam gorąco!
Nie tak dawno wykonałam focaccię z cebulą i serem gorgonzola. Ten pyszny wypiek zamarzył nam się jeszcze raz, ale tym razem postanowiłam przygotować focaccię w innej odsłonie - i oto jest, równie pyszna i apetyczna jak ta pierwsza.
Nie dla każdego! Chociaż są niesamowicie aromatyczne, będą miały więcej przeciwników niż zwolenników. Po prostu. Smakują dość specyficznie, i ... tyle! Najlepsze są te cienkie, mocno zarumienione i zjadane od razu - koniecznie z dodatkiem gorącej czekolady lub kakao (ja lubię gorzkie). I maczamy je w tym napoju, nie popijamy. Na podwieczorek, jak znalazł:)
O, jakie one są pyszne! Rozpływające się w ustach delikatne placuszki podane ze znakomitym kremowym cytrynowo-kokosowym sosem. Orzeźwiające i jednocześnie słodkie. Delikatne, a jakże sycące. Polecam z całego serca, są rewelacyjne!
Po upieczeniu okazało się, że jest to bardziej sernikobrownie niż sernik - intensywnie czekoladowe ciasto jest ciężkie, wilgotne i słodkie. Dobrze się komponuje z delikatną serową masą. Jedyne, co bym zmieniła w przepisie, to ilość cukru w cieście - następnym razem nieco bym ją zmniejszyła.