Focaccia z pomidorami i oliwkami

Focaccia z pomidorami i oliwkami

Nie tak dawno wykonałam focaccię z cebulą i serem gorgonzola. Ten pyszny wypiek zamarzył nam się jeszcze raz, ale tym razem postanowiłam przygotować focaccię w innej odsłonie - i oto jest, równie pyszna i apetyczna jak ta pierwsza.

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię

łyżeczka cukru

szczypta soli

15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych

2 łyżki oliwy z oliwek

180 ml ciepłego mleka

Nałożenie:

400 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych)

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 g czarnych oliwek, posiekanych

łyżka kaparów

50 ml oliwy z oliwek

50 g sera grana padano

świeży tymianek, sól, pieprz

Wykonanie ciasta:

Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy. Resztę oliwy przelej do rondelka, dodaj świeże gałązki tymianku i lekko podgrzej, następnie odstaw. Do cebuli z czosnkiem dodaj obrane ze skórki i posiekane pomidory, smaż do momentu, aż sos nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkuj na blaszce, nałóż równomiernie sos pomidorowy. Wyłóż oliwki i kapary, popryskaj oliwą z tymiankiem. Na wierzch posyp startym serem grana padano i wyłóż gałązki tymianku. Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach.

Zdjęcie - Focaccia z pomidorami i oliwkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów