Focaccia z pomidorami i oliwkami
Nie tak dawno wykonałam focaccię z cebulą i serem gorgonzola. Ten pyszny wypiek zamarzył nam się jeszcze raz, ale tym razem postanowiłam przygotować focaccię w innej odsłonie - i oto jest, równie pyszna i apetyczna jak ta pierwsza.
Składniki:
Ciasto:
350 g mąki włoskiej na pizzę i focaccię
łyżeczka cukru
szczypta soli
15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek
180 ml ciepłego mleka
Nałożenie:
400 g pomidorów (lub 1 puszka krojonych)
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 g czarnych oliwek, posiekanych
łyżka kaparów
50 ml oliwy z oliwek
50 g sera grana padano
świeży tymianek, sól, pieprz
Wykonanie ciasta:
Drożdże zmieszaj z cukrem i połową mleka, zostaw na około 10 minut, do momentu, aż się spienią. Wymieszaj mąkę z solą i oliwą, dodaj rozpuszczone i spienione drożdże, następnie stopniowo dodawaj mleko i wyrabiaj ciasto. Ja wyrabiałam ciasto w malakserze przez około 7 minut. Następnie zostaw ciasto w ciepłym miejscu na około godzinę lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj, następnie zeszklij na 3-4 łyżkach oliwy. Resztę oliwy przelej do rondelka, dodaj świeże gałązki tymianku i lekko podgrzej, następnie odstaw. Do cebuli z czosnkiem dodaj obrane ze skórki i posiekane pomidory, smaż do momentu, aż sos nieco się zredukuje. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na blaszce, nałóż równomiernie sos pomidorowy. Wyłóż oliwki i kapary, popryskaj oliwą z tymiankiem. Na wierzch posyp startym serem grana padano i wyłóż gałązki tymianku. Piecz przez około 25-30 minut w 200 stopniach.