Ciasto czekoladowe z bananami
Kolejny bardzo smaczny wypiek z czekoladą i bananami. Bardzo lubimy takie ciasta, są wilgotne i aromatyczne. Ten przepis znalazłam na blogu Ani na Miotle. Ciasto bardzo nam smakowało. Nie zrobiłam wprawdzie masy czekoladowej zgodnie z przepisem, a jedynie polewę czekoladową, którą oblałam ciasto, ale i tak było pyszne:).
Składniki:
*1 szklanka brązowego cukru
*1 szklanka mąki
*5 łyżek kakao
*1 łyżeczka cynamonu
*szczypta soli
*1/2 łyżeczki sody
*3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*2 zmiksowane banany (małe)
*1 jajko
*1/4 szklanki ciepłej wody
*1/2 szklanki mleka
*1/4 szklanki oleju roślinnego
*1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Masa czekoladowa:
*1 tabliczka gorzkiej czekolady
*70 ml kremówki (zrezygnowałam)
*1 łyżeczka masła (dałam ok. 60g masła)
Wykonanie:
W wysokim naczyniu zmiksować blenderem banany. Do bananów dodać pozostałe płynne składniki – jajko, mleko, wodę, olej, wanilię. W dużej misce połączyć sypkie składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól. Do sypkich składników wlać płynne. Wymieszać ciasto łyżką i wylać do formy (u mnie keksówka). Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Zrobić masę czekoladową: śmietanę i masło doprowadzić do wrzenia. Zestawić z ognia i wsypać połamaną na kostki, czekoladę. Odstawić na 5 – 10 minut. Gdy czekolada rozpuści się mieszamy ją przez chwilę trzepaczką aż masa będzie gęsta i lśniąca. Ja rozpuściłam po prostu tabliczkę czekolady wraz z masłem i taką polewą oblałam ciasto, gdy ostygło.
Smacznego:)