Miodowe owsianki

Miodowe  owsianki

Zdrowe, szybkie, proste wykonaniu i pyszne kwadratowe batoniki. Kompozycja idealna - charakterystyczny posmak owsa, mocno wyczuwalna nuta miodu i cynamonu a do tego ociupinka egzotyki za sprawą wiórków kokosowych. Pycha! A na dodatek nie za słodkie to, nie zamulające, a takie... w sam raz. Ach i oczywiście cudownie maślane. Polecam gorąco!

Zdjęcie - Miodowe  owsianki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Zdjęcie - Miodowe  owsianki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 /źródło: Book Me a Cookie/

Owsianki miodowe

Składniki:

  • 1.5 szklanki płatków owsianych (górskich)
  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyzeczki cynamonu
  • 1 łyzka wody (najlepiej przegotowanej)
  • ok. 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki miodu (lub odrobine więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
  • garść drobno posiekanych orzechów

 

Wszystkie składniki włóż do garnka o grubym dnie i przesmaż, aż do uzyskania  lepkiej i plastyczne j masy. Jesli będzie zby sucha dołóż je szcze odrobine masła - nie musisz  podgrzewać wystarczy, że je dobrze rozetrzesz. Uzyskaną masę przełoż na papier do pieczenia i rozsmaruj w kształcie prostokąta. Ja zrobiłam do w foremce, którą nakryłam folią i obciążyłam. Odstaw do zastygnięcia do lodówki. Po kilku godzinach pokrój w kwadraty.

Zdjęcie - Miodowe  owsianki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Miodowe  owsianki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów