Miodowe owsianki
Zdrowe, szybkie, proste wykonaniu i pyszne kwadratowe batoniki. Kompozycja idealna - charakterystyczny posmak owsa, mocno wyczuwalna nuta miodu i cynamonu a do tego ociupinka egzotyki za sprawą wiórków kokosowych. Pycha! A na dodatek nie za słodkie to, nie zamulające, a takie... w sam raz. Ach i oczywiście cudownie maślane. Polecam gorąco!
Owsianki miodowe
Składniki:
- 1.5 szklanki płatków owsianych (górskich)
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyzeczki cynamonu
- 1 łyzka wody (najlepiej przegotowanej)
- ok. 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki miodu (lub odrobine więcej jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta)
- garść drobno posiekanych orzechów
Wszystkie składniki włóż do garnka o grubym dnie i przesmaż, aż do uzyskania lepkiej i plastyczne j masy. Jesli będzie zby sucha dołóż je szcze odrobine masła - nie musisz podgrzewać wystarczy, że je dobrze rozetrzesz. Uzyskaną masę przełoż na papier do pieczenia i rozsmaruj w kształcie prostokąta. Ja zrobiłam do w foremce, którą nakryłam folią i obciążyłam. Odstaw do zastygnięcia do lodówki. Po kilku godzinach pokrój w kwadraty.
Smacznego!