Ciasto imbirowe z gruszkami
Potrzebowałam przepisu na szybkie ciasto, które mogłabym zabrać do pracy i poczęstować koleżanki podczas wspólnego sprawdzania arkuszy egzaminacyjnych. Przeglądając książeczkę "Kuchnia włoska" wpadłam na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Zdecydowanie był to strzał jeśli nie w samą dziesiątkę, to na pewno tuż obok. Uwaga: jeśli przeszkadza Wam smak imbiru, to ciasto raczej nie będzie Wam smakowało, chociaż ja i tak zmniejszyłam ilość imbiru podanego w przepisie z 3 do 2 łyżek.
Składniki:
180 g masła
170 g miałkiegu cukru
170 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki sproszkowanego imbiru
3-4 gruszki
20 g masła do położenia na wierzch ciasta
1 łyżka brązowego cukru
Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem oraz jajka i imbir, wszystko dobrze zmiksuj. Formę o średnicy 22 cm natrzyj tłuszczem i wysyp tartą bułką, wyłóż ciasto i równomiernie rozsmaruj. Gruszki obierz, usuń pestki i pokrój je na szesnastki. Kawałki gruszek lekko wciśnij w ciasto, następnie rozłóż wiórki masła i posyp wszystko równomiernie brązowym cukrem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto do momentu, aż włożony w nie patyczek będzie suchy (w przepisie podano 35 minut, ale moje ciasto potrzebowało prawie godziny).
Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło z gałką waniliowych lodów.