Ciasto imbirowe z gruszkami

Ciasto imbirowe z gruszkami

Potrzebowałam przepisu na szybkie ciasto, które mogłabym zabrać do pracy i poczęstować koleżanki podczas wspólnego sprawdzania arkuszy egzaminacyjnych. Przeglądając książeczkę "Kuchnia włoska" wpadłam na ten przepis i postanowiłam go wypróbować. Zdecydowanie był to strzał jeśli nie w samą dziesiątkę, to na pewno tuż obok. Uwaga: jeśli przeszkadza Wam smak imbiru, to ciasto raczej nie będzie Wam smakowało, chociaż ja i tak zmniejszyłam ilość imbiru podanego w przepisie z 3 do 2 łyżek.

Składniki:

180 g masła

170 g miałkiegu cukru

170 g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 jajka

2 łyżki sproszkowanego imbiru

3-4 gruszki

20 g masła do położenia na wierzch ciasta

1 łyżka brązowego cukru

Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem oraz jajka i imbir, wszystko dobrze zmiksuj. Formę o średnicy 22 cm natrzyj tłuszczem i wysyp tartą bułką, wyłóż ciasto i równomiernie rozsmaruj. Gruszki obierz, usuń pestki i pokrój je na szesnastki. Kawałki gruszek lekko wciśnij w ciasto, następnie rozłóż wiórki masła i posyp wszystko równomiernie brązowym cukrem. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasto do momentu, aż włożony w nie patyczek będzie suchy (w przepisie podano 35 minut, ale moje ciasto potrzebowało prawie godziny).

Świetnie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło z gałką waniliowych lodów.

Zdjęcie - Ciasto imbirowe z gruszkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów