Ciasto marchewkowe z orzechami
Tym razem przepis samego mistrza Pierre'a Hermé - smaczne, wilgotne ciasto marchewkowe. I to ciasto nie byle jakie, bo wzbogacone o dodatek mielonych orzechów laskowych i migdałów. W sam raz na podwieczorek, najlepiej w towarzystwie filiżanki dobrej herbaty :)
źródło : Pierre Hermé - "Desery"
Składniki :
- 250 g marchwi
- 2 jajka
- 100 cukru pudru
- 50 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 60 g mielonych orzechów laskowych
- 70 g mielonych migdałów
- 25 ml oleju
- szczypta soli
Marchew obrać, umyć i utrzeć na drobnej tarce. Jajka wbić do miski, dodać cukier i utrzeć.
Mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i migdały przesiać przez sitko [przesiałam tylko mąkę i proszek]. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, mieszając drewnianą łyżką, aż składniki się połączą. Dodać olej, sól i marchew - wymieszać.
Wlać ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 22 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40 minut.
Upieczone i ostudzone ciasto podawać pokrojone w kliny.