Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo aromatyczne!

Nie dla każdego! Chociaż są niesamowicie aromatyczne, będą miały więcej przeciwników niż zwolenników. Po prostu. Smakują dość specyficznie, i ... tyle! Najlepsze są te cienkie, mocno zarumienione i zjadane od razu - koniecznie z dodatkiem gorącej czekolady lub kakao (ja lubię gorzkie). I maczamy je w tym napoju, nie popijamy. Na podwieczorek, jak znalazł:)

Zdjęcie - Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo  aromatyczne!  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe

Skadniki

  • 30 dag ziemniaków
  • 150 - 170g mąki ryżowej (zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 150 - 170g cukru pudru (zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyzeczka imbiru
  • 1 płaska lyzeczka kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości i ciepłe przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Do zimnych dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajko, imbir i kardamon. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy. Odstawiamy na 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Zagniatamy i czekamy chwilę. Jeżeli nadal jest za rzadkie, ponownie dodajemy łyzkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego, jakie mamy ziemniaki. Najważniejsze to dobrze je odparować, aby nie było konieczności dodawania ciągle mąki i cukru. Z masy formujemy placuszki o grubości placków ziemniaczanych. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 30 minut (na koniec można zwiększyć temp. i przełączyć na górne ogrzewanie, aby się zarumieniły. Studzić na drucianej siatce. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. ale zimne i maczane w czekoladzie lub kakao.


Zdjęcie - Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo  aromatyczne!  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo  aromatyczne!  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Gofry Churros
1

Gofry Churros

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki budyniowe
5

Rogaliki budyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym
1

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
2

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Zupa gołąbkowa
3

Zupa gołąbkowa

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Paella z piekarnika czyli obiad który robi się sam
2

Paella z piekarnika czyli obia…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Risotto z szałwią i serem bleu d’Auvergne
1

Risotto z szałwią i serem bleu…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kokosowy budyń ryżowy z jagodami
1

Kokosowy budyń ryżowy z jagoda…

figmara figmara
figowe smaki

Curry z dynią, ciecierzycą, szpinakiem i orzechami nerkowca

Curry z dynią, ciecierzycą, sz…

food² food²
Food Square

Czarny ryż z kurczakiem i mango

Czarny ryż z kurczakiem i mang…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy