Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo aromatyczne!

Nie dla każdego! Chociaż są niesamowicie aromatyczne, będą miały więcej przeciwników niż zwolenników. Po prostu. Smakują dość specyficznie, i ... tyle! Najlepsze są te cienkie, mocno zarumienione i zjadane od razu - koniecznie z dodatkiem gorącej czekolady lub kakao (ja lubię gorzkie). I maczamy je w tym napoju, nie popijamy. Na podwieczorek, jak znalazł:)

Zdjęcie - Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo  aromatyczne!  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe

Skadniki

  • 30 dag ziemniaków
  • 150 - 170g mąki ryżowej (zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 150 - 170g cukru pudru (zależnie od konsystencji ziemniaków)
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyzeczka imbiru
  • 1 płaska lyzeczka kardamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ziemniaki gotujemy bez soli do miękkości i ciepłe przepuszczamy przez praskę. Studzimy. Do zimnych dodajemy przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, jajko, imbir i kardamon. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy. Odstawiamy na 10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy łyżkę mąki i łyżkę cukru. Zagniatamy i czekamy chwilę. Jeżeli nadal jest za rzadkie, ponownie dodajemy łyzkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko zależy od tego, jakie mamy ziemniaki. Najważniejsze to dobrze je odparować, aby nie było konieczności dodawania ciągle mąki i cukru. Z masy formujemy placuszki o grubości placków ziemniaczanych. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w małych odstępach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 30 minut (na koniec można zwiększyć temp. i przełączyć na górne ogrzewanie, aby się zarumieniły. Studzić na drucianej siatce. Najlepiej smakują od razu po upieczeniu. ale zimne i maczane w czekoladzie lub kakao.


Zdjęcie - Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo  aromatyczne!  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasteczka ziemniaczano - ryżowe. Bardzo  aromatyczne!  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Smacznego!

Przepisy z tych kategorii

Ślimaczki truskawkowe

Ślimaczki truskawkowe

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki Bananoffee
2

Babeczki Bananoffee

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tartaletki orkiszowe z rabarbarem

Tartaletki orkiszowe z rabarba…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Muffiny bananowe- zawsze się udają

Muffiny bananowe- zawsze się u…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Bezy czekoladowe z borówkami

Bezy czekoladowe z borówkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Risotto szpinakowe z łososiem

Risotto szpinakowe z łososiem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Kokosowy pudding ryżowy z wiśniami i pistacjami
2

Kokosowy pudding ryżowy z wiśn…

aronia aronia
Wiem co jem

Kurczak słodko – kwaśny z ryżem
1

Kurczak słodko – kwaśny z ryże…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ryż z brokułami

Ryż z brokułami

figmara figmara
figowe smaki

Gołąbki bez zawijania
3

Gołąbki bez zawijania

Beti Beti
kruche babeczki

Karczochy - najseksowniejszy afrodzyjak. Rissotto z karczochami na Walentynki

Karczochy - najseksowniejszy a…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit