Spaghetti z sosem cebulowym i makiem
Jeśli macie ochotę na coś szybkiego, pysznego i oryginalnego, spróbujcie tego dania! Aksamitny sos cebulowy, sprężysty makaron, chrupiąca cebulka i strzelające między zębami ziarenka maku to bardzo fajne połączenie:)
/źródło: blog Przy dużym stole/
Spaghetti z sosem cebulowym i makiem
na każdą porcję potrzebne będzie:
- 120 - 150g suchego spaghetti
- 1 łyżka oleju
- 1 średnia cebula
- 250 ml bulionu
- 2 łyżki masła
- 1 - 1,5 łyżki maku
- 50g tartego sera (Parmezan, może być pół na pół z Peccorino, ew. jakiś ostry żółty ser, który łatwo się topi)
- sól
- pieprz
- 1 - 2 łyżki prażonej cebuli
Spaghetti gotujemy al dente. Rozgrzewamy garnek o grubym dnie. Następnie wlewamy do niego olej, rozprowadzamy po dnie i dodajemy pokrojoną w plastry cebulę. Solimy i szklimy. Dolewamy bulion, zwiększamy ogień i redukujemy sos prawie o połowę, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy mak i masło - mieszamy, aż się rozpuści. Na koniec dodajemy starty ser, prawie wszystko (odrobinę zachowujemy do posypania spaghetti już na talerzu) i ugotowane spaghetti. Całość dokładnie mieszamy. Na talerzu posypujemy pozostałym serem i prażona cebulką.
Smacznego!