Rolada serowa
Pyszna i prosta w wykonaniu. Jedliście moze kiedys takie coś?
Rolada serowa
Składniki:
- 75 dag białego tłustego sera (dobrego!)
- 2 żółtka
- 5 - 10 łyżek cukru pudru mogą być czubate, w zależności od tego jak słodkie ciasta lubicie)
- łyżka masła
- cukier wanilinowy
- kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie)
- 2 łyżki żelatyny
- ok. 200g herbatników
- 10 dag posiekanych orzechów
- 5 dag rodzynków
Ser zmielić. Herbatniki zetrzeć, zmielić lub rozwałkować przez folię. Można zostawić kilka i pokruszyć je w dość drobne kawałeczki. Rodzynki zalać wrzątkiem, a gdy napęczniją, wyjąć je i osuszyć. Masło zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. dodać ser i jeśli lubicie także kilka kropel aromatu pomarańczowego. Wsypać 10 -15 dag herbatników i wlac letnią żelatynę rozpuszczoną w pół kubka wrzącej wody. Dokładnie zmiksować, dodać rodzynki i orzechy. Wymieszać i jeśli trzeba dodatkowo dosłodzić (najlepiej zacząć od 5 łyzek, pod koniec można dosypać więcej).
Masie nadać kształt rolady (najlepiej zrobić to za pomocą folii), obtoczyć w pozostałych herbatnikach, zawinąć w folię i wstawić do lodówki.
Smacznego!