Chrupiąca kaczka z makaronem ryżowym po tajsku

Chrupiąca kaczka z makaronem ryżowym po tajsku

To przepyszne danie, ugotowane przez mojego męża, zrobiło na naszym stole prawdziwą furorę i naprawdę żałowaliśmy, że nie było więcej. Wszystko zostało zjedzone co do ostatniego okruszka. Polecam szczególnie na uroczyste okazje - danie jest banalnie proste do zrobienia, a efekt powalający. Przepis zaczerpnięty z książeczki "Kuchnia tajska".

Składniki:

3 piersi z kaczki (ok. 400 g)

2 zmiażdżone ząbki czosnku

1,5 łyżeczki pasty lub sosu chilli

1 łyżka miodu

3 łyżki ciemnego sosu sojowego

0,5 łyżeczki przyprawy 5 smaków

250 g makaronu ryżowego w postaci wstążek

1 łyżeczka oleju roślinnego

1 łyżeczka oleju sezamowego

2 młode cebulki

140 g groszku cukrowego w strączkach

2 łyżki pasty z tamaryndy

Wymieszaj czosnek, miód, chilli oraz przyprawę 5 smaków. Mięso ponakłuwaj widelcem i posmaruj marynatą, a następnie przykryj szczelnie i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę. Makaron ryżowy przygotuj według przepisu na opakowaniu. Wyjmij mięso z lodówki, ale nie wylewaj marynaty. Nagrzej piekarnik do 210 stopni i piecz kaczkę przez około 15 minut, obracając w połowie czasu pieczenia. Uważaj, żeby nie trzymać kaczki zbyt długo w piecu, ponieważ będzie za sucha. Wyjmij kaczkę, odstaw na 10 minut, a następnie pokrój w plasterki. W woku rozgrzej obydwa oleje, dodaj cebulkę posiekaną w plastry i groszej, smaż przez 2-3 minuty. Dodaj pozostałą marynatę i pastę z tamaryndy, zagotuj. Dodaj pokrojone mięso i makaron, wszystko razem dobrze wymieszaj i podawaj.

Zdjęcie - Chrupiąca kaczka z makaronem ryżowym po tajsku  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów