Kurczak w kremowym sosie z mlekiem kokosowym
Dziś mam dla Was kolejny przepis zakorzeniony w kuchni orientalnej.
Przepyszny , soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego , chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko jest świetnym pomysłem na szybki , sycący , a zarazem lekki obiad!
Gorąco polecam – nie tylko fanom kuchni tajskiej!
Ps. Jeśli wolicie coś jeszcze bardziej ostrego zerknijcie na Kurczaka po Kreolsku – mniam!
SKŁADNIKI:
* filet z kurczaka – 2 szt
* oliwa z oliwek – 4 łyżki
* cebula – 1 szt
* papryczka chili – 1 szt
* mieszanka przypraw cajun – 1 łyżeczka
* sos chili – 1 łyżeczka
* sos sojowy – 2 łyżki
* świeża bazylia – 1 garstka
* mleko kokosowe – ok. 250 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Cebulkę drobno siekamy , z chili usuwamy ziarenka i cieniutko kroimy.
Piersi z kurczaka oczyszczamy , kroimy na paski / kawałki.
W woku podgrzewamy oliwę , obsmażamy cebulę i dodajemy posiekaną chili.
Dorzucamy mięso i posypujemy mieszanką przypraw cajun.
Przesmażamy ok. 3-4 minuty.
Wlewamy sos chili i sos sojowy , podgrzawamy ok. 1 minutę cały czas mieszając.
Zalewamy mlekiem kokosowym , dodajemy posiekaną świeża bazylię i na małym ogniu podgrzewamy ( mięso musi być miękkie ).
W rzie potrzeby doprawiamy szczyptą soli do smaku!
Podajemy gorące ryżem ugotowanym na sypko!
Smacznego!