Quiche z kurczakiem i kurkami.

Quiche z kurczakiem i kurkami.

Nie pamiętam nawet ile wówczas miałam lat. Z pewnością niewiele skoro wierzyłam, że kurki można przywoływać tak jak kurczaki mieszkające przy babcinym ogródku. Las wydawał się wtedy taki potężny, dziki i nieodkryty…

Kurki natomiast najlepiej smakowały mi marynowane… Zamknięte w maleńkich słoiczkach uśmiechały się do mnie swoim słonecznym kolorem. To pierwsze grzyby, które nauczyłam się rozpoznawać.

Kurki pojawiają się w lasach jako jedne z pierwszych grzybów w sezonie. Nie wymagają specjalnego traktowania, ani wielu przypraw. Cenimy je za charakterystyczną strukturę oraz wyjątkowy smak. Są świetne w klasycznej wersji, w sosie śmietanowym na bazie białego wina, a także w wielu innych kombinacjach smakowych (np. w wegetariańskim pasztecie z soczewicy).

Quiche (rodzaj tarty z jajeczno-śmietanowym farszem) to moja kolejna propozycja na wykorzystanie kurek – tym razem i tych grzybowych i tych drugich, opierzonych.

Zdjęcie - Quiche z kurczakiem i kurkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:(forma 20x28cm z wyjmowanym dnem)
ciasto:

  • 350g mąki pszennej typ  450
  • 200g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

wypełnienie:

  • 250g kurek
  • 1 pierś kurczaka ok 300g
  • 300ml śmietanki 30%
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu (lub grana padano)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ze składników na ciasto szybko i energicznie zagnieć ciasto siekając nożem lub z pomocą robota kuchennego (kilka razy na funkcji pulse)
  • Zawiń w folię i schłodź około 60 minut.
  • Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę.
  • Kurczaka pokrój w kostkę, kurki dokładnie oczyść i posiekaj niezbyt drobno.
  • Na rozgrzaną patelnię wylej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę i czosnek.
  • Dodaj mięso i grzyby i chwilę podsmaż na dość dużym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zestaw z ognia. Przestudź.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy dokładnie wyklejając brzegi. Wyklejoną formę wstaw na 15 minut do lodówki, by ciasto ponownie się schłodziło.
  • Podsmażony farsz wyłóż na kruche ciasto i wyrównaj.
  • Jajka rozmieszaj ze śmietanką, dodaj posiekane listki tymianku i dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij tartę.
  • Posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
  • Piecz około 25-30 minut aż masa stężeje, a ser lekko się zarumieni.
  • Podawaj na ciepło lub zimno.

Smacznego!

Zdjęcie - Quiche z kurczakiem i kurkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Quiche z kurczakiem i kurkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Quiche z kurczakiem i kurkami. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów