Quiche z kurczakiem i kurkami.
Nie pamiętam nawet ile wówczas miałam lat. Z pewnością niewiele skoro wierzyłam, że kurki można przywoływać tak jak kurczaki mieszkające przy babcinym ogródku. Las wydawał się wtedy taki potężny, dziki i nieodkryty…
Kurki natomiast najlepiej smakowały mi marynowane… Zamknięte w maleńkich słoiczkach uśmiechały się do mnie swoim słonecznym kolorem. To pierwsze grzyby, które nauczyłam się rozpoznawać.
Kurki pojawiają się w lasach jako jedne z pierwszych grzybów w sezonie. Nie wymagają specjalnego traktowania, ani wielu przypraw. Cenimy je za charakterystyczną strukturę oraz wyjątkowy smak. Są świetne w klasycznej wersji, w sosie śmietanowym na bazie białego wina, a także w wielu innych kombinacjach smakowych (np. w wegetariańskim pasztecie z soczewicy).
Quiche (rodzaj tarty z jajeczno-śmietanowym farszem) to moja kolejna propozycja na wykorzystanie kurek – tym razem i tych grzybowych i tych drugich, opierzonych.
Składniki:(forma 20x28cm z wyjmowanym dnem)ciasto:
- 350g mąki pszennej typ 450
- 200g zimnego masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
wypełnienie:
- 250g kurek
- 1 pierś kurczaka ok 300g
- 300ml śmietanki 30%
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 łyżka oliwy
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3-4 łyżki tartego parmezanu (lub grana padano)
Przygotowanie krok po kroku:
- Ze składników na ciasto szybko i energicznie zagnieć ciasto siekając nożem lub z pomocą robota kuchennego (kilka razy na funkcji pulse)
- Zawiń w folię i schłodź około 60 minut.
- Cebulę i czosnek drobno pokrój w kostkę.
- Kurczaka pokrój w kostkę, kurki dokładnie oczyść i posiekaj niezbyt drobno.
- Na rozgrzaną patelnię wylej łyżkę oleju. Zeszklij cebulę i czosnek.
- Dodaj mięso i grzyby i chwilę podsmaż na dość dużym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i zestaw z ognia. Przestudź.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i przełóż do formy dokładnie wyklejając brzegi. Wyklejoną formę wstaw na 15 minut do lodówki, by ciasto ponownie się schłodziło.
- Podsmażony farsz wyłóż na kruche ciasto i wyrównaj.
- Jajka rozmieszaj ze śmietanką, dodaj posiekane listki tymianku i dopraw solą i pieprzem. Masą wypełnij tartę.
- Posyp startym parmezanem i wstaw do nagrzanego do 190°C piekarnika.
- Piecz około 25-30 minut aż masa stężeje, a ser lekko się zarumieni.
- Podawaj na ciepło lub zimno.
Smacznego!