Klasyczny kurczak z patelni z warzywami
Czasami nie mamy pomysłu co zrobić z resztkami mięsa po obiedzie z poprzedniego dnia, dlatego przedstawiam przepis na bardzo prosty i szybki pomysł na ich wykorzystanie. Ja miałam akurat kurczaka, więc przygotowałam go na patelni wraz z moimi warzywami i był pyszny! Można oczywiście użyć innych ulubionych, należy tylko pamiętać, aby smażyć je zaczynając od tych najtwardszych. Doskonały pomysł na danie obiadowe dla leniuchów :-)
Scroll down for recipe in English
Klasyczny kurczak z patelni z warzywami
(6 porcji)
Składniki:
- 6 części pieczonego kurczaka lub innego mięsa
- 7 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 2 czerwone cebule, pokrojone w kostkę
- 3 czerwone lub żółte papryki, pokrojone w dużą kostkę
- 100 g fasolki szparagowej, z obciętymi końcami
- 100 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżeczki listków świeżego tymianku
- 2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 posiekane dymki, do podania
- 1/4 szklanki posiekanej pietruszki, do podania
- 3 łyżki oleju roślinnego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej i włóż pokrojone w kostkę ziemniaki z cebulą. Dopraw solą i pieprzem i smażyć, mieszając od czasu do czasu, aż ziemniaki staną się miękkie i ładnie zarumienione, około 15 minut.
- Wyjmij ziemniaki z patelni i włóż czosnek wraz z pokrojoną w kostkę papryką i smaż przez około 5 minut, po czym dodaj fasolkę i grzyby. Następnie dodaj tymianek, koncentrat pomidorowy, paprykę wędzoną i dobrze wymieszaj. Gdy papryka zacznie się rumienić włóż ponownie ziemniaki wraz z kawałkami kurczaka, podsmaż całość aż kurczak się podgrzeje, dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Posyp posiekaną dymką i pietruszką i podawaj.
Smacznego!
English version
Chicken hash
(6 servings)
Ingredients:
- 6 pieces of roasted chicken
- 7 medium sized potatoes, peeled and diced
- 2 red onions, chopped
- 3 red bell pepper, cut in large dice
- 100 g green beans, trimmed
- 100 g mushrooms, sliced
- 5 garlic cloves, minced
- 2 tsp fresh thyme
- 2 tsp smoked paprika
- 1 tbsp tomato paste
- 4 minced scallions
- 1/4 cup chopped parsley
- 3 tbsp vegetable oil
- salt and pepper to taste
Preparation:
- Heat oil in large saute pan on medium heat. Add diced potato with onions, sprinkle salt and pepper and saute until the potatoes are cooked, around 15 minutes. Stir from time to time..
- Once potatoes are cooked, remove from pan. In the same pan, saute minced garlic and diced sweet peppers for 5 minute and add green beans and mushrooms. Add fresh thyme, paprika and tomato paste, mix well. Once the pepper starts to caramelize, add potatoes and chicken pieces. Adjust seasonings and take off heat.
- Sprinkle scallions and chopped parsley before serving.
Enjoy!