Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

Dziś przedstawiam łatwy przepis na pyszny i zdrowy dodatek obiadowy. Duszona w sosie ze świeżych pomidorów fasolka szparagowa pasuje do chyba każdego dania głównego. Poza sezonem, można użyć krojonych pomidorów w puszce i efekt też będzie doskonały. Polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym

(4-6 porcji)

Składniki:

  • 3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 800 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
  • 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki lub 2 duże i dojrzałe pomidory
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • opcjonalnie uprażone płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

  1. W średnim garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie włóż fasolkę, smaż mieszając przez około 5 minut, po czym wlej 1/2 szklanki wody. Przykryj garnek, zmniejsz ogień do małego i gotuj fasolkę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. W czasie duszenia fasolki, sparz pomidory, obierze je ze skórki i pokrój w kostkę. Posól, wymieszaj i dodaj do duszącej się fasolki.
  3. Przykryj garnek i gotuj całość przez około 20 minut lub do miękkości. Dodaj pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Smacznego!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Green beans in tomato sauce

(4-6 servings)

Ingredients:

  • 3 tbsp vegetable oil
  • 1 medium onion, diced
  • 800 g green beans, ends trimmed
  • 1 cup canned crushed tomatoes or 2 ripe tomatoes
  • 1/4 cup parsley, minced
  • salt, pepper and sugar to taste
  • toasted almond flakes to serve

Preparation:

  1. Heat vegetable oil in a medium pot over medium high heat.  Add onion and sauté just until translucent.  Add green beans and sauté for about 5 minutes, stirring frequently.  Add 1/4 cup water and cover.  Reduce heat to low and let simmer for about 10 minutes, stirring occasionally.
  2. While beans are simmering, remove skin from tomatoes and chop roughly. Put in small bowl, add salt, stir and let sit for a bit then add to beans.
  3. Cover and cook over medium heat for about 20 minutes or until desired doneness.  Add parsley and season with salt, pepper and sugar to taste.

Enjoy!

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym / Green beans in tomato sauce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów