Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Dziś przedstawiam łatwy przepis na pyszny i zdrowy dodatek obiadowy. Duszona w sosie ze świeżych pomidorów fasolka szparagowa pasuje do chyba każdego dania głównego. Poza sezonem, można użyć krojonych pomidorów w puszce i efekt też będzie doskonały. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
(4-6 porcji)
Składniki:
- 3 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
- 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
- 800 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami
- 1 szklanka krojonych pomidorów z puszki lub 2 duże i dojrzałe pomidory
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz i cukier do smaku
- opcjonalnie uprażone płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
- W średnim garnku, na średnim ogniu rozgrzej olej, włóż cebulę i smaż do zeszklenia. Następnie włóż fasolkę, smaż mieszając przez około 5 minut, po czym wlej 1/2 szklanki wody. Przykryj garnek, zmniejsz ogień do małego i gotuj fasolkę około 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W czasie duszenia fasolki, sparz pomidory, obierze je ze skórki i pokrój w kostkę. Posól, wymieszaj i dodaj do duszącej się fasolki.
- Przykryj garnek i gotuj całość przez około 20 minut lub do miękkości. Dodaj pietruszkę i dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku.
Smacznego!
English version
Green beans in tomato sauce
(4-6 servings)
Ingredients:
- 3 tbsp vegetable oil
- 1 medium onion, diced
- 800 g green beans, ends trimmed
- 1 cup canned crushed tomatoes or 2 ripe tomatoes
- 1/4 cup parsley, minced
- salt, pepper and sugar to taste
- toasted almond flakes to serve
Preparation:
- Heat vegetable oil in a medium pot over medium high heat. Add onion and sauté just until translucent. Add green beans and sauté for about 5 minutes, stirring frequently. Add 1/4 cup water and cover. Reduce heat to low and let simmer for about 10 minutes, stirring occasionally.
- While beans are simmering, remove skin from tomatoes and chop roughly. Put in small bowl, add salt, stir and let sit for a bit then add to beans.
- Cover and cook over medium heat for about 20 minutes or until desired doneness. Add parsley and season with salt, pepper and sugar to taste.
Enjoy!