Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Na zupę kalafiorową miałam smaka od dłuższego już czasu. Prostą, swojską i domową :) Nie jadłam jej od bardzo dawna i pewnie dlatego tak mi się do niej stęskniło . Taką zupę latem mogę zjeść nawet z dokładką.

Zdjęcie - Zupa kalafiorowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
ZUPA KALAFIOROWA
(4 porcje)
½ dużego kalafiora,
1 duża lub 2 małe marchewki,
1 korzeń pietruszki,
½ cebuli,
2 średnie ziemniaki,
4 łyżki drobnego makaronu (np. małe muszelki albo łazanki, u mnie makaron w kształcie ziarenek ryżu),
5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego,
50ml śmietanki 18% (z kartonika),
1 łyżka masła,
sól i pieprz,
świeży koperek

Cebulę posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i pokroić w ćwierćplasterki. Kalafiora dokładnie umyć, podzielić na malutkie różyczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.
W garnku stopić masło. Wrzucić cebulę, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Wszystko podsmażać na niewielkim ogniu przez kilka minut, aż cebula się zeszkli. Dodać kalafior i wlać bulion. Gotować 15-20 minut. Dodać makaron i gotować aż będzie miękki (w zależności od czasu podanego na opakowaniu). Zupę doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wlać śmietankę, wymieszać. Na koniec posypać posiekanym koperkiem.

Kategorie przepisów