Kurczak duszony w bardzo aromatycznym sosie
A może by tak przejść na wegetarianizm?- zastanawiałam się niedawno. Serio, nie jestem jakąś wielką fanką mięsa, mogę przeżyć bez niego całkiem długo. Obecnie jadam je tylko jeden raz w tygodniu, oczywiście w niedzielę. W tygodniu zazwyczaj robię coś na szybko a, że mięso potrzebuje dłuższego gotowania, obywam się bez niego. I wlaśnie dlatego uświadomiłam sobie, że go wcale nie potrzebuję. Ale obawiam się, że gdybym podjęła to wyzwanie mogłoby się stać dla mnie zbyt uciążliwe. Podziwiam tych wszystkich, którzy rezygnując z mięsa gotują inne posiłki, które przecież powinny być przemyślane, żeby były pełnowartościowe. Ich kreatywność mnie powala. Bo co innego jest wymyślić kotleta z kaszy jaglanej raz na jakiś czas a co innego jeść pięć razy dziennie tylko posiłki wegetariańskie. O diecie wegańskiej nawet nie wspomnę- za bardzo lubię jajka:)
Poza tym muszę stwierdzić, że kiedy jem mięso tak rzadko, akurat wtedy bardziej mi smakuje. Na przykład, dzisiejszy obiad.Główny składnik to kurczak ale jest tu spora ilość warzyw i przypraw, które sprawiają że mięso kurczaka smakuje rewelacyjnie ale zachwycam się właśnie tym sosem a nie samym mięsem. Podsumowując moje rozważania na temat ewentualnego wegetarianizmu w moim życiu stwierdzam, że chyba jednak pozostanę przy jednym mięsnym obiedzie na tydzień ale chętnie zapoznam się z wege przepisami .
Składniki:
- 6 udek przekrojonych na pół lub 12 podudzi z kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki papryki mielonej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kolendry
- 1 łyżecka majeranku
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka kuminu mielonego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego (lub mały kawałek świeżego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 pomidory
- 1 cukinia
- 2 szklanki wody
- płatki migdałów
- kolendra świeża
W szerokim garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i smażyć 2 minuty. Dodać wszystkie przyprawy i mieszając smażyć 1 minutę. Dodać pomidory pokrojone w kostkę (wcześniej sparzone i obrane ze skóry), wodę oraz sok z cytryny i zagotować. Włożyć kurczaka i gotować na małym ogniu około 40 min. Kiedy mięso odchodzi już od kości a sos się zredukował i stał klarowny dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować jeszcze ok. 5 min. Kurczaka wykładać na talerz razem z warzywami, posypać prażonymi płatkami migdałów oraz posiekaną świeżą kolendrą.
Smacznego:)