Sztuka mięsa z ziemniakami w sosie koperkowym
Przepis ze starej, dobrej "Kuchni polskiej"
30 dag pręgi wołowej
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera i pora
połowa cebuli
liść laurowy
2-3 ziarna ziela angielskiego i pieprzu
sól
2 ziemniaki
Sos koperkowy:
2-3 łyżki posiekanego koperku
1 łyżka masła
1 łyżka maki
150 ml rosołu
100 ml śmietanki kremowej
sól
Masło roztopić, dodać mąkę, zasmażyć nie rumieniąc.
Zasmażkę rozprowadzić rosołem i zagotować.
Dodać sól do smaku i posiekany koperek. Podgrzać.
.
Mięso opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować pod przykryciem ok. 1 godziny.
Włoszczyznę obrać, opłukać.
Cebulę zrumienić nad płomieniem.
Gdy mięso jest prawie miękkie dodać włoszczyznę, cebulę, przyprawy i dogotować.
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na większe kawałki i ugotować w osolonej wodzie prawie na miękko. Odcedzić.
Do sosu dodać ziemniaki, dogotować, wymieszać ze śmietanką.
Gotowe mięso podzielić na porcje, polać sosem z ziemniakami.