Bułki z jagodami, czekoladą i kruszonką Nadziane są po same brzegi! Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe obsypane słodką kruszonką, a w środku rozpływające się w ustach nadzienie z jagód i niemal płynnej czekolady. Bez żadnej przesady - obłęd!
Nie wyobrażam sobie lata bez jagód... Wczoraj zrobiłam pierwszy raz jagodzianki. Muszę przyznać, że nigdy nie jadłam lepszych jagodzianek! Są przepyszne! :-) W żadnej kupnej jagodziance nie ma tyle jagód co w tych :-) Przepis na jagodzinaki jest prosty i nikomu nie sprawią problemu.
Cantucci, nazywane też zdrobniale cantuccini albo biscotti di Prato, to włoskie sucharki migdałowe. Najczęściej przed spożyciem macza się je w winie (przeważnie białym i słodkim), a czasami w kawie.
Formę wyłożyć biszkoptami, zalać masą serową a następnie posypać porzeczkami lekko dociskając do masy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia...
A dlaczego niemieckie?? Ponieważ przepis na to ciasto dostała nasza mama będąc u swojej znajomej w Niemczech. Ciasto jest wilgotne i mięciutkie, po prostu rozpływa się w ustach!
Przepyszne ciasto, w którym kwaśne owoce doskonale przełamują słodycz waniliowego kremu. A to wszystko na ultrakruchym spodzie :) Doskonały wypiek na przełom lipca i sierpnia, kiedy to do wyboru mamy m.in. porzeczki, jagody, maliny i wiśnie.
Nie ma tu żadnej większej filozofii, przygotowywanie ciastek to prosta czynność dająca przyjemny i smaczny efekt pod warunkiem, że lubimy sobie pochrupać do kawki.