Sernik na zimno z czerwonymi porzeczkami
składniki:
500 ml czerwonej porzeczki
3 serki waniliowe homogenizowane
500 ml śmietany 30 %
4 łyżki cukru pudru
2 czubate łyżki żelatyny
1 paczka biszkoptów
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozmieszać w 600 ml ugotowanej wody i odstawić do wystygnięcia.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wymieszać żeby nie było grudek.
Śmietanę ubić na sztywną masę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Gdy śmietana będzie ubita dodawać po jednym serku stale mieszając. Na koniec wymieszać z żelatyną. Ja zawsze odkładam trochę masy serowej do małej miseczki i mieszam ją z żelatyną a później z całością.
Formę wyłożyć biszkoptami, zalać masą serową a następnie posypać porzeczkami lekko dociskając do masy. Zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik przed podaniem można dodatkowo udekorować bitą śmietaną.