Ciasto jogurtowe z jagodami
Jagody to pyszne i niezwykle cenne dla naszego zdrowia owoce. Sezon na nie trwa dość krótko, dlatego póki lasy pełne są borówek, trzeba się nimi nacieszyć!! :) Świetnym pomysłem będą wszelkie wypieki z jagodami.
Składniki:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 3/4 szklanki oleju
- cukier puder do posypania
- jagody
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz jogurtem i olejem, następnie całość wlej do mąki. Delikatnie wymieszaj ( nie wolno ubijać!!! - tylko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką).
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, posyp umytymi i osuszonymi wcześniej jagodami, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 min w temp. 180C
Ostudzone posyp cukrem pudrem.