Ciasto jogurtowe z jagodami

Ciasto jogurtowe z jagodami

Jagody to pyszne i niezwykle cenne dla naszego zdrowia owoce. Sezon na nie trwa dość krótko, dlatego póki lasy pełne są borówek, trzeba się nimi nacieszyć!! :) Świetnym pomysłem będą wszelkie wypieki z jagodami.
Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z jagodami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
  • jagody

Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz jogurtem i olejem, następnie całość wlej do mąki. Delikatnie wymieszaj ( nie wolno ubijać!!! - tylko mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką).

Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 20 cm, posyp umytymi i osuszonymi wcześniej jagodami, a następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 min w temp. 180C

Ostudzone posyp cukrem pudrem.

Kategorie przepisów