Słodkie bułeczki z cukrem cynamonowym
Wydawałoby się, że żeby usatysfakcjonować wymagające podniebienia trzeba nieskończonej liczby łączących się w jeden smakowy bukiet składników. Okazuje się, że obserwując kulinarne trendy można dojść do wniosku, że dla wielu najbardziej satysfakcjonującym śniadaniem jest tost w cukrze cynamonowym. Trudno się dziwić, bo właściwie czego więcej potrzeba do szczęścia?
Ja poszłam trochę dalej, tradycyjnego tosta zamieniłam na cynamonowe od początku bułeczki. Każda z nich obsypana jest aromatycznym cukrem i idealnie sprawdzi się jako śniadanie popite poranną kawą.
Jeśli ktoś z Was wciąż nie wierzy, że wypiekanie domowych bułek jest niemożliwie trudne, przeczytajcie przepis, a później spróbujcie tego w domu.
Słodkie bułeczki z cukrem cynamonowym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut Porcje: 5 Składniki- 350 g mąki pszennej
- 4 łyżki + 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- 25 g miękkiego masła
- 1,5 łyżeczki drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 80 ml ciepłej wody
- 1 żółtko
- 1 łyżeczka cynamonu
- Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, 4 łyżki cukru, sól, masło i drożdże. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto, a gdy wlejesz całe mleko, tak samo powoli zacznij dolewać ciepłą wodę.
- Po dolaniu płynów ciasto powinno osiągnąć jednolitą, elastyczną, nie przyklejającą się do rąk konsystencję. Od momentu jej osiągnięcia zagniataj ciasto jeszcze ok. 5 minut.
- Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i pokrój na równe 5 części.
- Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Roztrzep żółtko w miseczce. W innej miseczce połącz 1 łyżkę cukru z cynamonem.
- Każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem i obsyp cynamonowym cukrem.
- Wsadź bułeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż lekko zbrązowieją.