Słodkie bułeczki z cukrem cynamonowym

Słodkie bułeczki z cukrem cynamonowym

Zdjęcie - Słodkie bułeczki z cukrem cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydawałoby się, że żeby usatysfakcjonować wymagające podniebienia trzeba nieskończonej liczby łączących się w jeden smakowy bukiet składników. Okazuje się, że obserwując kulinarne trendy można dojść do wniosku, że dla wielu najbardziej satysfakcjonującym śniadaniem jest tost w cukrze cynamonowym. Trudno się dziwić, bo właściwie czego więcej potrzeba do szczęścia?

Zdjęcie - Słodkie bułeczki z cukrem cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ja poszłam trochę dalej, tradycyjnego tosta zamieniłam na cynamonowe od początku bułeczki. Każda z nich obsypana jest aromatycznym cukrem i idealnie sprawdzi się jako śniadanie popite poranną kawą.

Zdjęcie - Słodkie bułeczki z cukrem cynamonowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli ktoś z Was wciąż nie wierzy, że wypiekanie domowych bułek jest niemożliwie trudne, przeczytajcie przepis, a później spróbujcie tego w domu.

Słodkie bułeczki z cukrem cynamonowym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 20 minut Całkowity czas: 2 godziny 20 minut

Porcje: 5

Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 4 łyżki + 1 łyżka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g miękkiego masła
  • 1,5 łyżeczki drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 80 ml ciepłej wody
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cynamonu

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce mąkę, 4 łyżki cukru, sól, masło i drożdże. Powoli zacznij dolewać mleko i zagniatać ciasto, a gdy wlejesz całe mleko, tak samo powoli zacznij dolewać ciepłą wodę.
  2. Po dolaniu płynów ciasto powinno osiągnąć jednolitą, elastyczną, nie przyklejającą się do rąk konsystencję. Od momentu jej osiągnięcia zagniataj ciasto jeszcze ok. 5 minut.
  3. Wsadź ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  5. Wyjmij ciasto na obsypaną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i pokrój na równe 5 części.
  6. Z każdej części uformuj okrągłą bułeczkę i ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
  7. Roztrzep żółtko w miseczce. W innej miseczce połącz 1 łyżkę cukru z cynamonem.
  8. Każdą bułeczkę posmaruj żółtkiem i obsyp cynamonowym cukrem.
  9. Wsadź bułeczki do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 15-20 minut, aż lekko zbrązowieją.

3.1.09

Kategorie przepisów