Sałatka z fasolką szparagową i musztardą francuską
Świetna sałatka na ciepłe dni, szczególnie kiedy fasolki szparagowej pod dostatkiem. Dla poszukiwaczy ciekawych smaków, idealna :)
Składniki (8 porcji):
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą)
- 1 papryka czerwona
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku,
Dressing:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka startej bazylii
Fasolkę ugotuj* w osolonej wodzie. Cebule i paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz pokrój fasolkę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj dressing. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj ostatni raz.
*Gotuj ok. 10 minut od momentu wrzenia, ale należy sprawdzać w trakcie gotowania czy fasolka jest już dobra.
Składniki (8 porcji):
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 kg fasolki szparagowej (najlepiej pół na pół, zielona z żółtą)
- 1 papryka czerwona
- 2 szklanki pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz do smaku,
Dressing:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 1 łyżeczka startej bazylii
Fasolkę ugotuj* w osolonej wodzie. Cebule i paprykę pokrój w drobną kostkę. Umyte pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Składniki na dressing dokładnie ze sobą wymieszaj. Jeśli chcesz pokrój fasolkę na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, dodaj dressing. Dopraw całość solą i pieprzem, wymieszaj ostatni raz.
*Gotuj ok. 10 minut od momentu wrzenia, ale należy sprawdzać w trakcie gotowania czy fasolka jest już dobra.