Ciasto babkowe z wiśniami i masą jogurtową
Po długiej nieobecności, powrót z banalnie prostym ciastem. Ja od niedawna pokochałam mase jogurtową i wykorzystuję ją do wielu ciast. Oczywiście można ją zastąpić śmietaną i pewnie ciacho będzie równie dobre. Ciasto nie jest biszkoptowe, a właśnie babkowe, a do niego wmieszałam świeże wiśnie. Niespodziewani goście? No to pomysł na szybkie ciasto już jest. Pozdrawiam i obiecuję pisać częściej ;]
Co potrzebujemy:
Ciasto
+ 2-3 kostki gorzkiej czekolady + ok 200 g wiśni
* przepis na blaszkę o wymiarach 25x31 cm
1. Ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Dosypywać przesianą mąkę pszenną i kartoflankę oraz proszek do pieczenia, mieszać łyżką lub łopatką. Dodawać łyżkami olej, a następnie wydrążone wiśnie. Piec w 180 stopniach przez ok 30-40 minut.
2. Masa jogurtowa. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką.
3. Ciasto przecinamy na dwie części. Na pierwszą wykładamy masę jogurtową, zostawiamy niewielką ilość. Przykrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy resztą masą, a następnie wierzch dekroujemy startą na tarce gorzką czekoladą.
Co potrzebujemy:
Ciasto
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki maki kartoflanki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek oleju
- 250 ml śmietany min 30%
- 350 g jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- ok 5 g żelatyny
+ 2-3 kostki gorzkiej czekolady + ok 200 g wiśni
* przepis na blaszkę o wymiarach 25x31 cm
1. Ciasto. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, a następnie żółtka. Dosypywać przesianą mąkę pszenną i kartoflankę oraz proszek do pieczenia, mieszać łyżką lub łopatką. Dodawać łyżkami olej, a następnie wydrążone wiśnie. Piec w 180 stopniach przez ok 30-40 minut.
2. Masa jogurtowa. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a następnie do ubitej śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką.
3. Ciasto przecinamy na dwie części. Na pierwszą wykładamy masę jogurtową, zostawiamy niewielką ilość. Przykrywamy drugą częścią ciasta i smarujemy resztą masą, a następnie wierzch dekroujemy startą na tarce gorzką czekoladą.